04
Sâm, Mai

sursa foto: doxologia.ro

Eveniment

Astăzi, 3 martie 2019, este lăsata secului de carne (Duminica Înfricoșătoarei Judecăți).

Este ultima duminică dinaintea intrării în Postul Paştelui. De luni, timp de o săptămână, creștinii mai au voie să consume doar brânză. Peste o săptămână, pe 10 martie 2019, este lăsata secului de brânză (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai), moment după care începe Postul Paștelui.

Spre deosebire de Postul Crăciunului care este mai blând și are multe dezlegări la pește, Postul Paștelui este mult mai aspru. Sunt doar două zile în care se dă dezlegare la pește: luni, 25 martie (Buna Vestire) și duminică, 21 aprilie (Intrarea Domnului în Ierusalim – Floriile).

Mai mult, în Săptămâna Mare se mănâncă numai seara, pâine și apă, iar în Vinerea Mare se ține post negru.

În postul Paștelui, credincioșii trebuie să-și țină în frâu gândurile necurate. Nu este bine să faceți petreceri, fapte rele sau să vorbiți de rău pe cineva.

În Postul Mare se citește Canonul cel Mare. Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citește pe fragmente în prima săptămână a Postului Sfintelor Paști, în zilele de luni, marți, miercuri și joi, la Pavecerniță, iar în întregime se citește în ziua de joi din săptămâna a 5-a a Postului Sfintelor Paști, la Pavecerniță, notează huff.ro.

Postul Paștelui va dura până sâmbătă, 27 aprilie 2019. Duminică, 28 aprilie 2019, este prima zi a Paștelui Ortodox.

În Postul Paștelui NU se fac nunți.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: