19
Dum, Mai

sursă foto: bihon.ro

Eveniment

În perioada 05.12.2022- 06.01.2023, inspectorii de muncă au desfășurat acțiuni de control pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale la comercializarea articolelor pirotehnice, articole ce își găsesc o largă aplicabilitate cu ocazia diferitelor evenimente și festivități.

Urmare a cerințelor de pe piață, gama de produse este diversificată și în continuă creștere, articolele pirotehnice făcând parte din categoria produselor periculoase și ca atare fac obiectul legislației privind regimul materiilor explozive.

Motivarea acestor acțiuni de control a constat în existența unor evenimente grave, petrecute în anii anteriori, care s-au soldat cu explozii și incendii de mari proporții la depozite de articole pirotehnice, provocând mari pagube materiale și chiar umane.

Un alt motiv ce a determinat desfășurarea acțiunii este faptul că, în perioada  sărbătorilor s-au înregistrat cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani.

Astfel, în urma celor 12 controale efectuate, inspectorii de muncă brașoveni au aplicat o amendă în valoare de 500 lei, pentru nerespectarea prevederilor legale cu privire la stabilirea condițiilor ce vizează punerea la dispoziție pe piață a articolelor pirotehnice ( lipsa marcajelor de conformitate C.E, respectiv lipsa instrucțiunilor și informațiilor privind securitatea, traduse în limba română) dispunânde-se totodată ca măsură complementară retragerea de la comercializare a produselor neconforme.

Potrivit informațiilor primite de la Inspectoratul Județean de Poliție Brașov nu au fost înregistrate evenimente negative ca urmare o folosirii articolelor pirotehnice de divertisment, în timp ce la Spitalul Clinic Județean de Urgență, în această perioadă au fost înregistrați 3 pacienți ca urmare a folosirii acestor articole.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: