09
Joi, Mai

sursă foto: kanald.ro

Eveniment

Există o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le respecte cu sfințenie în Ajunul Crăciunului. 

În Ajunul Crăciunului copiii umblă cu colindatul dimineața și ziua, iar adulții noaptea.

Gospodinele fac covrigi și colaci pe care îi oferă colindătorilor împreună cu nuci, mere sau vin. Tot înainte de sărbătoarea Nașterii Domnului este bine este bine să se țină post pentru a avea parte de sănătate și noroc.

Pe 24 decembrie se împodobește bradul, copiii şi adulţii colindă și primesc daruri. 

Nașterea lui Iisus Hristos a început să fie sărbătorită din secolul al III-lea în rândul lumii creștine. Primele sărbători se derulau timp de mai multe zile din luna noiembrie și până în luna ianuarie. Biserica a ales să sărbătorească în această perioadă din an pentru a face ca vechile obiceiuri şi tradiţii păgâne să dispară și să fie înlocuite cu una dintre cele mai importante sărbători pe care creștinii o cinstesc: Nașterea Domnului Iisus Hristos.

- în ziua de Ajun când gospodinele ies prima dată în curte trebuie să adune câteva surcele pe care mai apoi să le împrăștie prin casă, aceste surcele se numesc „pui”;
- cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meargă bine și să nu le piardă la roit;
- gospodinele trebuie să fiarbă pentru masa de Ajun mai toate felurile de bucate, pentru a le avea și în anul următor;
- în ajunul de Crăciun este bine să li se dea copiilor să mănânce bostan pentru a fi sănătoși tot anul.

Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții populare, multe dintre ele păstrându-se atât la sate, cât și la orașe.

Conform tradiției, noaptea sfântă nu trebuie să te prindă în grajdul cu fân sau în preajma boilor. O vorbă din bătrâni spune că animalele prind glas și povestesc nașterea Domnului, lucru care trebuie să rămână un secret.

Se spune că în Ajunul Crăciunului cerurile se deschid și poate fi văzut doar de acei credincioși buni la suflet.

 

 

Sursa: stirilekanald.ro

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: