09
Joi, Mai

sursă foto: realitatea.net

Eveniment

Regimul taliban interzice din ce în ce mai multe drepturi ale femeilor.

Accesul în universități, interzis total femeilor.

Autorităţile talibane ordonă interzicerea accesului în învăţământul superior al fetelor, pe o perioadă nedeterminată, în Afganistan, anunţă Ministerul taliban al Învăţământului Superior, după ce au interzis fetelor, în martie, accesul şcolile secundare.

"Sunteţi informaţi toţi să puneţi în aplicare ordinul menţionat de a suspenda educaţia femeilor până la noi ordine”, se arată în această scrisoare, publicată de către ministrul Învăţământului Superior, Neda Mohammad Nadeem.

Interdicția vine la trei luni după ce mii de tinere din Afganistan au dat examene de admitere la universitate în întreaga ţară.

Această nouă restricție a talibanilor privind educația femeilor va genera îngrijorări în comunitatea internațională, care nu a recunoscut oficial administrația, comentează Reuters. Guvernele occidentale, inclusiv SUA, au transmis că este necesară o schimbare a politicilor privind educația femeilor înainte de a putea lua în considerare recunoașterea oficială a administrației conduse de talibani, care este supusă sancțiunilor.

Domeniul educațional din Afganistan a fost foarte afectat după preluarea puterii de către talibani în august 2021, după retragerea trupelor americane. Atunci a început exodul multor profesori din învățământul superior.

Înainte de oprirea accesului în universități, fetelor li s-a interzis deja accesul în şcolile secundare.

Talibanii au promis, când s-au întors la putere, în august 2021, după 20 de ani de război, să fie mai flexibili, însă au revenit la aplicarea radicală a islamului, a legii islamice. Au continuat să restrângă libertăţile femeilor,  le-au îndepărtat treptat din viaţa publică , le-au interzis accesul la şcolile secundare şi le-au ordonat să poarte voalul integral.

În urmă cu o lună, regimul de la Kabul interzicea accesul femeilor în parcuri și în sălile de sport, dar și aparițiile pe marile ecrane, în seriale sau filme artistice, pentru că „propagă imoralitatea”.

 

 

Sursa: realitatea.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: