04
Sâm, Mai

sursă foto: Primăria Brașov

Eveniment

Noul regulament pentru piețe, model de bună practică pentru toată țara!

Asociația Administratorilor de Piețe din România organizează în aceste zile, la Cristian, Adunarea Generală a membrilor AAPR, în cadrul căreia se discută mai multe subiecte din sfera comerțului cu produse agro-alimentare în piețele publice, de la fluctuația mare a producătorilor, la modernizarea acestui tip de comerț. Un subiect aparte a fost aplicarea noului Regulament privind organizarea comerțului în piețele publice ale municipiului Brașov, adoptat în luna iunie, care deja a început să producă efecte pozitive, prin eliminarea intermediarilor și creșterea calității produselor. 

În perioada 8-10 noiembrie a avut loc, la Brașov, Adunarea Generală a membrilor Asociației Administratorilor de Piețe din România, la care au fost invitați directorii serviciilor de piețe publice din mai multe orașe, cum ar fi: București, Cluj, Sibiu, Buzău, Galați, Târgu Mureș, Iași, Satu Mare, Ploiești, Tulcea, Vaslui.

Reamintim că după intrarea în vigoare a regulamentului privind organizarea comerțului în piețele publice din municipiul Brașov, în luna iunie, inspectorii Serviciului de Administrare Piețe au verificat producătorii din 3 județe - Brașov, Dolj și Buzău - suprafețele de teren pe care se cultivă legumele și fructele, cantitățile care pot fi obținute pe acele suprafețe, precum și care sunt plantele cultivate pe acele terenuri. Totodată, reprezentanții municipalității au verificat și documentele existente la primăriile de care aparțineau respectivele exploatații agricole.

Au fost verificate aproximativ 50 de gospodării din cele 3 județe, iar în majoritatea situațiilor s-a constatat că legumele și fructele comercializate provin de pe terenurile deținute de cei care le comercializau, iar documentele existente la primării erau conforme.

Au fost și 8 situații în care, în momentul declanșării controalelor, cei care pretindeau că sunt producători au renunțat să mai vândă în piețele din Brașov.

În cazul a alți trei producători, inspectorii SAP au constatat încălcări grave ale regulamentului, inclusiv fals în declarații, astfel că li s-a retras autorizația pentru vânzarea pe produse agro-alimentare în piețele brașovene. Toți cei trei așa-ziși producători aveau exploatațiile agricole în județul Buzău. Inspectorii au constatat următoarele: cantitățile vândute erau mult mai mari decât cele care puteau fi produse pe terenurile pe care le dețineau, iar completarea carnetului de producător cu privire la cantitățile vândute s-a făcut în fals, ei declarând mult mai puțin decât vindeau zilnic, astfel încât să corespundă cu cantitatea de legume și fructe pe care o puteau produce pe terenurile proprii.

Următorul județ în care inspectorii Serviciului de Administrare Piețe vor face verificări este Dâmbovița, al doilea județ ca pondere a numărului de producători din piețele brașovene, după cei din județul Brașov.  

Singurele piețe agro-alimentare aflate în proprietatea municipalității sunt: Piața Dacia, Piața Astra, Piața Tractorul, Piața și Hala Star, Piața Bartolomeu. Piața en-gros de la Stupini este proprietate privată.

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: