19
Dum, Mai

sursa foto: ziarulunirea.ro

Eveniment

Banii pe care îi lăsăm la restaurant sub formă de bacșiș vor ajunge integral la angajați.

Proiectul de lege pentru fiscalizarea bacșișului se află pe masa Camerei Deputaților, forul decizional.

Potrivit proiectului de lege, bacșișul va fi evidențiat, începând cu 1 ianuarie 2023, atât pe o notă pe plată, cât și pe bonul fiscal.

Această sursă de bani suplimentară a angajaților va fi considerată venit cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și fără a intra în sfera de aplicare a TVA, conform proiectului de lege căruia comisia de buget a deputaților i-a întocmit raport de adoptare, conform Profit.ro.

Conform formei amendate de deputați, prin bacșiș se înțelege „orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Indiferent cum va fi plătit, cu numerar sau pe card, el va trebui trecut pe bonul fiscal – același bon unde e trecută valoarea produsului/serviciului sau un alt bon. Iar dacă se cere factură, bacșișul va trebui trecut și acolo. Totuși, pentru cei ce livrează la domiciliu nu va fi obligatorie evidențierea pe bon.

Nota de plată va deveni obligatorie în acest context, deoarece proiectul prevede că, înainte de emiterea bonului fiscal, clientul va trebui să primească nota, pe care se va regăsi o secțiune referitoare la valoarea bacșișului. Interesant e că se stabilește inclusiv cât de mare va putea fi bacșișul: maximum 15% din valoarea consumației.

Operatorii economici (…) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației„, prevede proiectul.

Ce vor trebui să facă firmele

Firmele vor trebui să-și facă un regulament intern cu privire la procedura de distribuire a bacșișului către salariați. Din moment ce sumele respective — în teorie — nu vor ajunge în buzunarul angajatului din prima, ci în vistieria firmei, angajatorul va trebui să distribuie sumele din bacșiș angajaților săi.

Sumele provenite din încasarea bacșișului se vor înregistra în contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct, mai prevede actul.

Veniturile din bacșiș vor fi considerate, pe legea fiscală, ca venituri din alte surse, iar reținerea la sursă se va aplica acestor tipuri de venit. Altfel spus, nu angajatul se va ocupa de taxarea lor, ci angajatorul. Pentru bacșiș, se va datora numai impozit pe venit, nu și contribuții sociale.
Astfel, nu se propune obligarea angajatului la declararea acestor venituri, ci a angajatorului lor (care, în felul acesta, va ști exact cât obțin salariații săi din bacșiș).

În proiect se atrage atenția că prestarea unui serviciu sau livrarea unui bun nu vor putea fi nicidecum condiționate de oferirea bacșișului – prevedere menită să îi protejeze pe clienți, care s-ar putea trezi cu note de plată pe care valoarea bacșișului să fie prebifată.

 

 

sursa: romaniatv.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: