19
Dum, Mai

sursă foto: news.ro

Eveniment

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că România primește un grant de 14 milioane de dolari acordat de SUA pentru dezvoltarea primei centrale nucleare SMR din România.

Ministrul Energiei a anunțat că Agenţia SUA pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) acordă României un grant de 14 milioane de dolari. Banii vor fi folosiţi pentru dezvoltarea primei centrale nucleare SMR din România.

„Am participat la ceremonia de semnare a contractului prin care Agenția SUA pentru Comerț și Dezvoltare (USTDA) acordă un grant de 14 milioane de dolari către RoPower Nuclear SA (RoPower), compania de proiect pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici recent înființată de Nuclearelectrica si E-Infra. Grantul va fi folosit pentru studiul preliminar de inginerie și proiectare (FEED) pentru a avansa dezvoltarea primei centrale nucleare SMR din România. La eveniment au participat Enoh T. Ebong - director USTDA, Dr. Kathryn - Assistant Secretary at Office of Nuclear Energy Amb. Bonnie Jenkins, U.S. Departament of State, John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale Power, Cosmin Ghiță - CEO SNN și Daniel Farmache - director RoPower Nuclear S.A. Studiul preliminar va include elemente cheie de dezvoltare a proiectului, precum un plan de configurare a amplasamentului, o estimare bugetară și un plan de execuție a analizei de impact asupra mediului. Studiul FEED continua studiul USTDA recent finalizat în valoare de 1,2 milioane de dolari, care a identificat amplasamente adecvate, opțiuni tehnologice și o foaie de parcurs pentru acordarea de licențe pentru proiectul SMR. O nouă dovadă că România și SUA au un parteneriat strategic solid pentru întărirea securității și independenței energetice”, a anunțat Virgil Popescu, într-un mesaj postat joi seară pe pagina sa de Facebook.

Reactoarele SMR sunt construite pentru a înlocui termocentralele pe cărbuni. Implementarea tehnologiei SMR va contribui semnificativ la un sector energetic decarbonizat şi un viitor cu zero emisii.

Prima centrală electrică NuScale va avea 6 module, de 462 MWe. Se estimează că centrala electrică NuScale cu 6 module va genera 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcții, 2.300 de locuri de muncă în producție și va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an, potrivit anunțului Nuclearelectrica (SNN).

 

 

Sursa: realitatea.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: