19
Dum, Mai

sursă foto: Muzeul de Artă Brașov

Eveniment

Muzeul de Artă Brașov prezintă „Propaganda comunistă în artă (1948-1989)” în Festivalul Internațional de Benzi Desenate Brașov.

Sumar: În cadrul Festivalului de Benzi Desenate Brașov, Muzeul de Artă Brașov organizează o expoziție despre propaganda comunistă în domeniul artistic.

Titlu: „Propaganda comunistă în artă (1948-1989). Colecția Muzeului de Artă Brașov”

Locul desfășurării: Muzeul de Artă Brașov, B-dul Eroilor 21

Vernisaj: joi, 13 octombrie 2022, ora 16.00

Perioada: 13-30 octombrie 2022

Program de vizitare: marți - duminică, 9.00 – 17.00

Muzeul de Artă Brașov, instituție publică de cultură de interes județean care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, organizează în perioada 13 - 30 octombrie 2022, în colaborare cu Asociația Forums și Muzeul Județean de Istorie Brașov, expoziția „Propaganda comunistă în artă (1948-1989). Colecția Muzeului de Artă Brașov”, curator dr. Radu Popica. Vernisajul expoziției va avea loc joi, 13 octombrie 2022, ora 16.00, la sediul Muzeului de Artă Brașov din B-dul Eroilor 21.

Expoziția se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Benzi Desenate Brașov, ediția 2022, un eveniment cultural de prestigiu, ce va avea loc în perioada 13 - 16 octombrie 2022. Lucrările provenind din colecția Muzeului de Artă Brașov (pictură, grafică, sculptură, artă decorativă) ilustrează modul în care arta plastică și artiștii au fost puși în slujba aparatului de propagandă al regimului comunist.

Curatorul dr. Radu Popica oferă mai multe detalii: „Secția de Propagandă și Agitație avea filiale în fiecare unitate teritorială și includea, printre altele, sectorul de Literatură și Artă. Afișele politice, lozincile și afișele artistice erau controlate în mod obligatoriu de către secție, iar comisiile locale controlau toate afișele și caricaturile. După modelul sovietic, în arta plastică și literatură a fost impus stilul realismul socialist: imaginea plastică trebuia să se conformeze unui limbaj accesibil și educativ, foto-realist, încadrându-se tematicii agreate de Partidul Comunist Român: munca în uzine, fabrici și mine, aspectele luptei pentru pace, viața muncitorilor, a țăranilor și a tineretului.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: