20
Lun, Mai

sursă foto: stirileprotv.ro

Eveniment

Sfânta Cuvioasă Parascheva sau Sfânta Vineri, așa cum este cunoscută în cultura populară, se sărbătorește în fiecare an pe 14 octombrie.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este un personaj simbol al credinței ortodoxe.

Viața Sfintei Parascheva

Se spune că, pe când avea 10 ani, Parascheva era în biserică și deodată a auzit următoarea frază: „Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Marcu 8, 34), potrivit crestinortodox.ro. Auzind cele spuse, Sfânta Parascheva s-a îndreptat și mai mult către Dumnezeu și a început să-i ajute pe cei sărmani, oferindu-le hainele ei și lucrurile de valoare.

La vârsta de 15 ani, după ce mama sa a încetat din viață, Sfânta Parascheva s-a îndreptat către ținutul Pontului și timp de cinci ani a locuit la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. Ulterior, Sfânta Parascheva s-a retras la o mănăstire de călugărițe, în pustiul Iordanului.

Pe când avea 25 de ani, se spune că Sfintei Parascheva i s-a arătat în vis un înger, care i-a spus: „Să laşi pustiul şi să te întorci în patria ta, că acolo ţi se cuvine să-ţi dai trupul pământului”.

Ascultând ceea ce a zis îngerul, Sfânta Parascheva s-a întors în satul natal. După doi ani de rugăciune, Sfânta Parascheva a trecut la cele sfinte, iar trupul ei a fost îngropat lângă o biserică.

Potrivit tradiției, se spune că un corăbier a fost înmormântat lângă trupul Sfintei Parascheva, iar Cuvioasa s-a arătat de mai multe ori credincioșilor și le-a spus să-i deshumeze moaștele. După ce au scos moaștele Sfintei Parascheva, cei bolnavi care le atingeau se vindecau de îndată.

 

 

Sursa: stirileprotv.ro

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: