20
Lun, Mai

sursa foto: Primăria Brașov

Eveniment

Acestea se adaugă celor 23 de autobuze pentru care municipalitatea a depus solicitarea de finanțare prin PNRR, în luna mai.

Prin obținerea acestei finanțări, parcul de transport electric al primăriei ajunge la 181 de mijloace de transport, ceea ce aproape ar acoperi nevoia de transport din oraș.

Primăria Brașov continuă programul de investiții în transportul public prin atragerea de finanțări nerambursabile prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Astăzi, municipalitatea a depus o solicitare de finanțare nerambursabilă prin PNRR, în valoare de 60 de milioane de lei, fără TVA, pentru achiziția a 25 de autobuze electrice cu lungimea de 10 metri. Acest proiect face parte din componenta I.1. – Mobilitate urbană durabilă, sub-investiția I.1.1. – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante). Finanțarea alocată pentru această achiziție acoperă 100% din cheltuielile eligibile.

Și acest apel de proiecte funcționează tot pe sistemul ,,primul venit, primul servit”, doar că, de data aceasta, nu mai există o limitare a solicitărilor de finanțare, în funcție de suma alocată, ci apelul rămâne deschis până în data de 27 octombrie. După închiderea apelului, se va face verificarea proiectelor și documentațiilor depuse, apoi primele proiecte eligibile, în funcție de ora depunerii, vor fi finanțate. Având în vedere ca primăria a depus în primele minute solicitarea de finanțare, sunt șanse destul de mari să obțină această finanțare. 

După evaluarea cererii depuse și semnarea contractului, municipiul Brașov va derula o procedură de achiziție pentru a selecta furnizorul vehiculelor. Odată achiziționate, vehiculele vor fi puse la dispoziția RATBV pentru a fi utilizate în cadrul serviciului de transport public local. Valoarea cererii de finanțare aferentă Municipiului Brașov este de 12.150.000 Euro, fără TVA.

În acest moment, în municipiul Brașov sunt în circulație 52 de autobuze electrice cu lungimea de 12 metri și 8 cu lungimea de 10 metri, ambele fiind marca SOR, Cehia, 51 de troleibuze cu lungimea de 18 metri, marca Solaris, Polonia, și 10 autobuze hibrid cu lungimea de 12 metri, marca Mercedes. La acestea se adaugă cele 12 autobuze electrice cu lungimea de 18 metri, produse de compania Karsan, Turcia, care vor intra în perioada următoare în circulație pe linia 5, și autobuzele Menarini, cu motorizare Euro 6. Prin achiziția autobuzelor electrice finanțate prin PNRR se va putea înlocui cea mai mare parte a autobuzelor Menarini, fiind păstrate doar cele care vor reprezenta soluția de rezervă pentru mijloacele de transport electrice.

Pentru a optimiza transportul în comun în municipiu, dar și în zona metropolitană, Primăria a depus un nou proiect pentru dezvoltarea sistemelor de transport inteligent (ITS)/e- ticketing, în valoare de 1 milion de euro, care va completa platforma existentă și se adaugă proiectului depus de municipalitate pentru finanțare prin PNRR, de aceeași valoare, în luna mai. 

Stații de încărcare electrice

Pentru a sprijini dezvoltarea transportului prietenos cu mediu, municipalitatea a depus astăzi, tot prin PNRR, solicitarea pentru finanțarea achiziției și montajului pentru încă 45 de stații de încărcare rapidă pentru autoturisme. Acestea se adaugă celor deja existente (la parcul Titulescu, 4 stații, și 8 stații la parcarea de la Regina Maria), celor 15 aflate în procedura de achiziție (au fost depuse 3 oferte și sunt în evaluare), celor 15 depuse spre finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu, și celor 45 care au fost cuprinse în proiectul depus de municipalitate pentru finanțare prin PNRR pentru achiziția celor 23 de autobuze electrice.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: