17
Vin, Mai

sursa foto: bzv.ro

Eveniment

Procedurile de desfășurare a examenului pentru obținerea permisului de conducere auto ar putea suferi, în curând, modificări majore.

Un proiect de lege care ar urma să simplifice întreaga desfășurare a procesului a fost depus la Senat.

Printre modificările majore sunt de menționat posibilitatea de a susține examenul oriunde în țară, aceea ca instructorul să poată sta în mașină, alături de candidat, la proba de traseu, dar și faptul că documentul va fi eliberat mai repede.

Astfel instructorul va lua fizic locul polițistului și va sta în dreapta șoferului, iar examinatorul va sta pe bancheta din spate.

Propunerile de modificare apar în proiectul de lege aflat în dezbaterea Senatului și care vizează modificarea condițiilor prevăzute acum de Codul rutier (OUG 195/2002) pentru obținerea permisului de conducere.

În plus, prin proiectul de față se dorește scurtarea perioadei necesare obținerii dreptului de a conduce. Astfel, candidații nu trebuie să termine școala de șoferi (cu cele 2 componente - teoretică și practică) înainte de susținerea examenului, ci vor putea susține sala imediat după încheierea pregătirii teoretice și vor putea să facă pregătirea practică până la data programată pentru susținerea traseului, adică între cele două probe de examen.

Proiectul prevede, totuși, că începerea pregătirii practice o vor putea face doar cei admiși la examenul teoretic. 

Astfel, potrivit inițiatorilor, s-ar reduce perioada necesară obținerii permisului auto, care acum e foarte mare, deoarece, în multe cazuri, programarea traseului se face la câteva luni distanță de la promovarea sălii, iar candidații ar fi mai pregătiți la traseu și astfel ar crește rata promovabilității, ținând cont că pregătirea practică s-ar face mai aproape de examen, potrivit avocatnet.

Avantajele acestei schimbări ar fi trei, după cum susțin inițiatorii:

- nu va mai fi necesară prezența unui alt martor în timpul examinării, așa cum e acum;

- prezența instructorului în mașină ar putea reprezenta un sprijin de ordin psihologic pentru candidați;

- instructorii vor putea evalua direct comportamentul elevilor pe parcursul examinării și vor putea adapta metodele de pregătire a acestora.

 

 

sursa: realitatea.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: