02
Joi, Mai

sursa foto: theguardian.com

Eveniment

Producătorul american de îmbrăcăminte sport și încălțăminte Nike părăsește Rusia, scrie Vedomosti.

Gigantul american nu și-a reînnoit acordul de franciză cu Inventive Retail Group, compania care deține cel mai mare lanț de magazine de marcă din Rusia. 

Anunțul a fost făcut printr-o scrisoare a președintelui IRG, Tikhon Smykov, către angajații săi.

El a explicat că, din cauza sancțiunilor, compania nu va mai putea furniza produse Nike în Rusia, prin urmare, pe măsură ce stocurile se epuizează, magazinele sub acest brand vor fi închise.

Am început o afacere comună în 2012, am construit cu drag cel mai bun lanț de magazine din țară și drept urmare, 10 ani mai târziu, ne-am trezit într-o situație în care această afacere nu poate exista”, a declarat acesta.

Directorul IRG PR, Lyudmila Semushina, a confirmat vestea. Potrivit acesteia, bunurile lor sunt deja insuficiente, iar livrările au fost suspendate. În situația actuală, este imposibil să se mențină activitatea magazinelor monobrand, așa că acestea vor trebui să fie închise. În același timp, Semushina a refuzat să comenteze relațiile cu producătorul.

La începutul lunii martie, Nike a încetat să- și vândă produsele în Rusia din cauza invaziei Ucrainei de către Moscova. De asemenea, compania și-a anunțat intenția de a dona 1 milion de dolari Fondului ONU pentru Copii și Comitetului Internațional de Salvare. 

În același timp, unele magazine de marcă au continuat să funcționeze în Rusia. Producătorul a explicat că este vorba de puncte de vânzare „deținute de parteneri independenți”. Acum vor fi închise.

Un reprezentant al retailerului american a declarat pentru site-ul Vedomosti ca Nike a decis sa nu reînnoiască relațiile comerciale. Acordul de franciză și termenul de licență pentru UP & Run și AZ Sport (parte a IRG) se încheie pe 26 mai. 

Inventive Retail Group operează  36 de magazine monobrand Nike în Rusia, dintre care nouă sunt închise temporar. 

Marina Malakhatko, directorul departamentului de retail Core.XP, consideră că nereînnoirea acordului cu IRG înseamnă că Nike părăsește piața rusă. În martie, compania a declarat deja că „nu poate garanta livrarea mărfurilor către clienții din Rusia”. În trei luni, numărul magazinelor monobrand Nike din țară a scăzut de la 116 la 56, potrivit site-ului oficial al companiei. Dintre acestea, 19 sunt închise temporar.

Experta Anna Rozhdestvenskaya consideră că motivul plecării Nike din Rusia este situația geopolitică. În plus, multe companii încă nu au reușit să rezolve problemele logistice. 

Cu toate acestea, produsele Nike nu vor dispărea complet de pe piața rusă. Datorită distribuitorilor angro, acesta va fi disponibil în magazinele ce comercializează mai multe mărci. Veniturile totale ale Nike LLC și Nike Retail LLC au depășit anul trecut 25,5 miliarde de ruble (416 milioane de euro).

 

sursa: realitatea.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: