28
Dum, Apr

sursa foto: economica.net

Eveniment

Începând cu data de 1 iulie, Engie vine cu o ofertă de preț la gaze de 2,7 ori mai mare decât prețul actual.

Clienţii care nu trecuseră în piaţa concurenţială şi cărora le expiră în curând contractele au început să primească deja notificări cu noua ofertă.

Engie măreşte preţul la gaze. Cel mai mare furnizor de gaze naturale al populaţiei a început să trimită deja oferte clienţilor cărora le expiră contractele cu noua ofertă.

Engie a început să trimiră notificări clienţilor care beneficiau de planul tarifar “Gas Start”, cel plătit de cei care nu au semnat nimic de la momentul liberalizării încoace și cărora le expiră perioada contractuală actuală, privind noua ofertă de preț: 0,57 lei/kWh preț de furnizare fără TVA sau 0,68 lei/kWh, preț cu TVA, de la 1 iulie, scriu jurnaliştii de la ECONOMICA.NET. 

Te asigurăm că pentru toate ofertele noastre depunem eforturi pentru a asigura prețuri și condiții avantajoase tuturor clienților noștri, indiferent de context. Astăzi, cu atât mai mult, în fața unor condiții dificile, facem tot posibilul să diminuăm efectul creșterilor de preț fără precedent și să găsim soluții, în primul rând, responsabile şi prudente, care, mai presus de toate, să nu afecteze continuitatea alimentării cu gaze naturale a clienţilor noștri.

Actualele prețuri de furnizare sunt puternic influențate de volatilitatea și creșterea prețurilor gazelor naturale, pe fondul incertitudinilor create de contextul actual al pieței”, informează Engie în notificarea trimisă clienţilor.

Deşi preţul va fi de 2,7 ori mai mare, scumpirea nu va fi resimţită atât de mult de români, datorită faptului că preţul gazelor este plafonat prin lege până la 31 martie 2023.

Prețul final plafonat pentru populație este de 0,31 lei/kWh, cu toate taxele incluse. Așadar, socotind prețul cu TVA plătit acum de acești clienți Engie și comparat cu cât va fi la 1 iulie, scumpirea va fi de doar 24%. După 31 martie 2023, în lipsa altor viitoare prevederi, clienții vor plăti acest preț, 0,57 lei/kwh fără TVA, sau 0,68 lei/kWh.

Reamintim că în vara anului 2021, Engie a trimis oferta Gas Start prin care le-a propus acestor clienți un preț de 155 lei/MWh de gaze, preț final fără TVA, (creștere de la 124 de lei). Ulterior,  furnizorul de gaze a trimis o notificare clienţilor sai cum că, având în vedere explozia prețurilor la gaze în piață, prețul va crește la 214 lei/MWh, fără TVA, de la 1 noiembrie.

Atât Engie, cât şi E.On au fost amendate de ANRE, pe motiv că firmele cresc prețurile în timpul derulării contractelor și, mai important, a impus revenirea la situația anterioară, anterioară scumpirii.

În ofertele lansate public cu un preţ fix, valabil pe o anumită perioadă (6-12 luni calendaristice), nu au menţionat că furnizorul îşi rezervă dreptul de a modifica pe parcursul acestei perioade preţul ofertat şi astfel, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a pune la dispoziţia acestora, în mod transparent, informaţii clare, cu privire la preţurile practicate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale, preţ pe care, ulterior, au intenţionat să-l modifice, începând cu lunile octombrie şi noiembrie 2021, prin notificări trimise anumitor categorii de clienţi”, a transmis ANRE la momentul respectiv, potrivit ECONOMICA.NET.

Companiile au contestat însă decizia ANRE în instanță, susținând că nu au încălcat legea și, până la judecarea speței, decizia ANRE este suspendată.

 

sursa: romaniatv.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: