01
Mie, Mai

sursă foto: iasitvlife.ro

Eveniment

La Moscova se fac ultimele repetiții pentru parada de 9 Mai, când Rusia sărbătorește victoria împotriva Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Anul acesta, însă, parada din Piața Roșie are o miză mai mare decât simpla fală militară. Ea trebuie să trimită un mesaj puternic, în condițiile în care de două luni Rusia se află într-un război care i-a pricinuit cele mai mari pierderi din ultimii 77 de ani. Mai mult, spre marea sa dezamăgire, Kremlinul nu are nicio mare victorie de raportat în Ucraina.

Avioane de vânătoare și bombardiere au răsunat pe cerul Moscovei încă de la începutul acestei săptămâni. Pregătirile și repetițiile au atins, sâmbătă, punctul culminant. În Piața Roșie și-a făcut apariția o rachetă balistică intercontinentală de tip RS-24 Yars. Trupele au defilat în formaţie alături de vehicule de artilerie autopropulsate. Tancurile T-90M, cu cel mai modern blindaj din arsenalul Rusiei, au fost expuse în Piaţa Roşie în timpul repetiţiei. (Ucrainenii tocmai au anunțat că au reușit distrugerea unui asemenea tanc, denumit „Spărgătorul” lui Putin).

Ziua de 9 Mai este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul rusesc, iar luni vor avea loc defilări militare în toată țara pentru a celebra victoria sovietică din 1945 asupra Germaniei naziste. Ca întotdeauna, steagurile flutură de pe aproape fiecare clădire, iar vitrinele magazinelor sunt decorate cu stele aurii. Diferit anul acesta este că Rusia se află în război, iar de data aceasta inamicul este chiar vecinul său, relatează BBC.

 

 

Sursa: digi24.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: