28
Dum, Apr

Eveniment

Fundația HOSPICE Casa Speranței aniversează 30 de ani de când a luat ființă și a introdus în România conceptul de îngrijire paliativă, cu scopul de a alina suferința și a îmbunătăți calitatea vieții pentru pacienții cu boli incurabile. 

În premieră în România se năștea ideea de a trata nu boala, ci omul ca un întreg, cu toate nevoile sale: fizice, sociale, psihologice și spirituale.

De 30 de ani încoace, peste 45.000 de pacienți adulți și copii, precum și familiile lor, au beneficiat de servicii gratuite de îngrijiri paliative. În plus, specialiștii fundației au dus misiunea mai departe prin programe de educație și au instruit peste 32.000 de profesioniști din sistemul medical și social din România.

Sunt foarte fericit să fiu aici pentru a sărbători 30 de ani de HOSPICE Casa Speranței și îngrijire paliativă în România. Am venit în România pentru prima dată în 1975, deci cu mult timp în urmă. Dar ca turist, nu am visat niciodată că într-o zi voi avea ocazia să introduc conceptele de hospice în România. Tatăl meu a murit de cancer când aveam 20 de ani, şi a fost internat la primul ospiciu din Londra, şi am fost foarte impresionat de grija pe care a primit-o. Am devenit foarte interesat de conceptul hospice. Așa că am început un hospice în orașul meu natal din Anglia în 1984, și am vizitat România de câteva ori în perioada comunistă. Dar m-am întors la câteva zile după revoluție, la începutul lui 1990 și, în timp ce eram aici, am vizitat spitalul de oncologie din Brașov și am văzut un tânăr murind de durere teribilă. Şi doctorul a spus că i-ar plăcea să facă ceva, dar nu a putut, pentru că nu avea medicamente pentru durere sau tratament pe care să i-l poată da. Şi aşa cred că mi-a plantat sămânţa în minte că poate aş putea face ceva aici. Așa că am cerut consiliului de administrație din Anglia, de la hospice, să îmi permită să strâng bani pentru un hospice în Brașov. Nu știau unde este, și chiar unii nu știau cu adevărat unde este România, dar au crezut că e o idee bună, mi-au dat voie să strîng bani. Am parcurs un drum lung în 30 de ani. A fost o provocare, dar a fost plină de satisfacții, și eu sunt foarte fericit că pot fi aici pentru a sărbători 30 de ani. Brașov s-a schimbat foarte mult de când am venit aici, dar iubesc orașul de prima dată când am venit și este întotdeauna o plăcere să mă întorc. E uimitor cum s-a schimbat și e un oraș atât de frumos!“, a rememorate Graham Perolls, fondatorul HOSPICE Casa Speranței, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă.

HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. Organizația are două spitale cu servicii integrate, în Brașov și București și echipe mobile în patru orașe – București, Brașov, Făgăraș și Zărnești.  Anul trecut, spre exemplu, fundația a avut pacienți din toate județele țării. Echipele HOSPICE au realizat în 2021 peste 12.400 de vizite la domiciliul pacienților și peste 10.500 de zile de spitalizare.

Fundația marchează cele trei decenii de când la Brașov s-a născut spiritul HOSPICE printr-o serie de evenimente intitulate Fire de Speranță, sprijinite de Primăria Brașov.

Astfel, sâmbătă, de la ora 20, pe scena Sălii Patria, Filarmonica Brașov va susține un concert în premieră alături de trupa byron iar încasările strânse din vânzarea biletelor vor susține serviciile gratute destinate pacienților HOSPICE.

Sâmbătă și duminică, brașovenii sunt așteptați în Piața Sfatului între orele 11.00 și 18.00 cu fotografii sau mesaje de susținere pentru toți cei care înfruntă o boală incurabilă. Toate mesajele vor fi prinse în fire de speranță în jurul unei sculpturi de mari dimensiuni intitulată Copacul Dorințelor, lucrare realizată de artiștii brașoveni Ioan și Victoria Țăroi. 

Tot aici va fi organizată o expoziție de fotografii care ilustrează istoria celor 30 de ani HOSPICE Casa Speranței.

Ne dorim să strângem din nou comunitatea alături de noi și să le mulțumim totodată brașovenilor care ne sprijină de 30 de ani. Lupta noastră nu a fost niciodată ușoară, la fel cum nu e ușoară nici lupta pacienților noștri. Dar cu sprijinul oamenilor care cred în misiunea și în valorile noastre, putem să mergem încrezători mai departe”, a declarat Mirela Nemțanu, director executiv HOSPICE Casa Speranței.

Pentru a marca aniversarea celor 30 de ani de existență a fundației HOSPICE Casa Speranței, în 8 și 9 aprilie literele de pe Tâmpa vor lumina în verde, la fel și sediul Primăriei. Verdele este culoarea simbolică a speranței și este reprezentativă pentru HOSPICE Casa Speranței, cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate gratuite de acest tip.

Puteți sprijini pacienții HOSPICE și cauza îngrijirii paliative cu o donație direct pe site: https://www.hospice.ro/doneaza/ sau cu un SMS la 8864 cu textul TIMP. Mai multe informații găsiți online pe www.hospice.ro.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: