19
Dum, Mai

Eveniment

Urmare a războiului din Ucraina

Economia Rusiei se clatină, rubla s-a prăbuşit şi nivelul datoriei sale este la “junk”. În continuare ar putea urma un potenţial default care ar putea costa investitorii miliarde de dolari şi ar putea bloca accesul ţării pe majoritatea pieţelor financiare

Kremlinul va începe miercuri procesul de achitare a unor dobânzi în valoare de 117 milioane de dolari pentru o serie de titluri de stat, un moment cheie pentru investitorii care şi-au văzut deja valoarea plasamentelor lor scăzând masiv după invadarea Ucrainei în luna februarie.

Un astfel de eveniment [intrarea în incapacitate de plată – n.r.] va reînvia momente întâlnite în crize precedente, inclusiv cea din 1998, când Rusia a intrat în default pentru datorii denominate în ruble. Trei ani mai târziu, o altă criză a avut loc în Argentina.

Rubla a scăzut cu peste 35% faţă de dolar în acest an, iar bursa din Rusia este închisă de două săptămâni.

Totodată, Bloomberg prezintă trei posibile scenarii de default:

- Rusia va plăti în continuare datoria în dolari. Aceasta înseamnă că se amână pentru moment criza datoriei, cel puţin până pe 4 aprilie.

- Rusia plăteşte în ruble. Unele contracte pentru obligaţiuni prevăd o regulă care permite aceste plăţi. Totuşi, plata de miercuri nu include această prevedere şi, prin urmare, majoritatea investitorilor vor considera că este un default.

- Rusia nu plăteşte deloc. După o perioadă de graţie, va avea loc un default dur. Accesul ţării pe pieţe va fi suspendat până la remedierea situaţiei.

 

Sursa: epochtimes-romania.com

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: