19
Dum, Mai

sursa foto: adevarul.ro

Eveniment

Ministrul Sănătăţii a anunţat că restaurantele nu se vor mai închide la 22, ia masca nu va mai fi obligatorie în spaţii publice decât în zonele aglomerate.

Alexandru Rafila a declarat că trebuie să existe doi paşi de relaxare deoarece statul nu doreşte să se revină la o situaţie în care să fie reintroduse restricţiile. „Lucrul acesta pentru economie este devastator, din punctul meu de vedere, pentru că aceste cicluri rapide de închidere, deschidere şi reînchidere duc la lipsă de predictibilitate şi la pierderi economice foarte mari”, a adăugat ministrul Sănătăţii care a mai spus că, în primă etapă, ar putea fi luate în considerare măsuri precum posibila renunţare la limitele de intervale orare, până în ora 22.00 pentru diferite instituţii, accesul în mall-uri sau marile magazine, mărirea capacităţii de ocupare a restaurantelor şi sălilor de spectacole de la 30% la 50%, fără a mai ţine cont de incidenţă.

Aş vrea să facem o distincţie foarte clară între restricţii şi starea de alertă. Starea de alertă este un cadru care îţi permite să iei anumite măsuri ca să te aperi. Dacă iei sau dacă nu iei măsurile depinde de situaţia epidemiologică, de evoluţie, de indicatori, ş.a.m.d. Faptul că avem această stare de alertă în momentul de faţă nouă ne permite de exemplu să alocăm resurse umane, să le mutăm dintr-un judeţ în altul unde avem probleme. Putem să continuăm cu angajarea oamenilor care au fost angajaţi în timpul pandemiei sau ne permit să adoptăm o legislaţie care să îi permanentizeze la locurile de muncă. Trebuie să ne gândim şi la finanţarea spitalelor. Spitalele, în mod tradiţional în România, sunt finanţate pe serviciile pe care le-au putut presta. În momentul de faţă, numărul de servicii la nivel naţional este jumătate faţă de ceea ce s-a întâmplat în 2019. Adică de la 4 milioane de internări, noi am scăzut la 2 milioane de internări. Dacă finanţăm la acest nivel spitalele, spitalele nu vor putea să funcţioneze. Deci există foarte multe consecinţe ale ridicării stării de alertă ca mecanism administrativ, dar haideţi să nu amestecăm starea de alertă cu un calendar de ridicare a restricţiilor şi cu predictibilitatea legată de funcţionarea societăţii şi a economiei”, a afirmat Alexandru Rafila, întrebat joi la Târgul de Turism al României dacă este posibil să fie reînnoită sau nu starea de alertă şi despre perspectiva de timp pentru ridicarea restricţiior.

El a vorbit despre un scenariu de ridicare a restricţiilor în doi paşi. 

Restricţiile vor fi relaxate în anumite condiţii şi cred că trebuie să avem cel puţin două trepte de relaxare, doi paşi de relaxare şi o să vă explic şi din ce cauză. Dar trebuie să avem doi paşi pentru că noi nu ne dorim să revenim la o situaţie în care reintroducem restricţiile. Lucrul acesta pentru economie este devastator, din punctul meu de vedere, pentru că aceste cicluri rapide de închidere, deschidere şi reînchidere duc la lipsă de predictibilitate şi la pierderi economice foarte mari. Au angajaţi care trec din şomaj tehnic şi trebuie să îi plăteşti, stocurile de marfă.

Atunci trebuie să am sustenabilitatea activităţii. Iau un prim set de măsuri. După care, dacă vedem că situaţia s-a stabilizat, nu s-a înrăutăţit, trendul descrescător continuă, trecem la următorul set de măsuri de relaxare care ar putea să fie echivalent cu reluarea normală a activităţii economice şi sociale, inclusiv în domeniul turismului sau a organizării de evenimente”, a explicat Alexandru Rafila.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: