19
Dum, Mai

Eveniment

Senatorul PSD Marius Dunca critică lipsa de reacție a autorităților legată de anunțul mai multor supermarketuri de a raționaliza anumite produse alimentare.

Mai mult, parlamentarul susține că agricultura românească a fost lăsată de izbeliște, iar producătorii autohtoni nu au fost îndeajuns sprijiniți, lucru care ar putea duce la dificultăți în gestionarea lanțurilor de aprovizionare. 

”Din ce în ce mai multe supermarketuri își întâmpină clienții cu anunțuri de produse raționalizate, mă refer aici la ulei, făină, zahăr, adică, alimentele de bază. Deși reprezentanții marilor lanțuri de magazine din România ne dau asigurări că nu sunt probleme legate de aprovizionare, nu avem o reacție oficială din partea guvernanților. Cum au pregătit autoritățile țara noastră în cazul unei crize alimentare, având pe fundal și o criză pandemică de durată?

Din păcate, cifrele vorbesc de la sine. Cum se poate vorbi de siguranță alimentară în România, când pentru agricultură nu s-au mai făcut prea multe în ultimii doi ani?  Să nu uităm că în timpul guvernării PSD România a fost pe locul I în UE la producția de porumb în 2017 și 2018, pe locul I în UE la producția de floarea soarelui în 2017 și 2018, pe locul al-II-lea în UE la producția de soia, în 2017 și 2018, pe locul al-III-lea în UE la producția de cereale în 2018.

Patriotismul economic a fost ignorat. De ce nu reușim să avem grijă de propriile resursele din țară și să le utilizăm pentru a oferi bunăstare cetățenilor? Deficitul României în comerţul cu produse agroalimentare a crescut cu aproape 66% în primul trimestru din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020, până la 755,34 milioane de euro. Este anormal ca România să exporte grâu și să importe pâine congelată! Nu s-a făcut nimic pentru promovarea produselor fabricate în România. Importăm pe bandă rulantă, producătorii autohtoni au fost scoși din supermarketuri, iar acum, pe fondul crizei energetice, economice țara noastră este pândită și de o criză alimentară.

PSD a susținut încă din campania electorală că este nevoie de programe pentru susținerea produselor românești și de un cadru legislativ bine pus la punct. Dezvoltarea lanțurilor de producție locale trebuie să reprezinte o prioritate. Este nevoie de întâlniri între retaileri şi producătorii români pentru ca produsele autohtone să ajungă într-un număr cât mai mare pe rafturile marilor magazine. Haideți să cumpărăm în primul rând produse fabricate în România! Este singura cale să rezistăm, să ne ținem economia în viață!” este îndemnul președintelui PSD Brașov, Marius Dunca.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: