19
Dum, Mai

Eveniment

Vești bune de la ANAF.

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Braşov informează contribuabilii asupra faptului că, pot beneficia, prin intermediul unei cereri, de eşalonarea la plată a obligațiilor fiscale principale şi accesorii restante, a căror vechime este de maximum 12 luni anterioare depunerii cererii şi nestinse până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

Prin obligații fiscale administrate de organul fiscal se înțelege:

a) obligațiile fiscale principale reprezentând impozite, taxe, contribuții şi alte sume datorate bugetului general consolidat, precum şi obligațiile fiscale accesorii;

b) amenzile de orice fel administrate de organul fiscal;

c) creanțele bugetare stabilite de alte organe şi transmise spre recuperare organelor fiscale, potrivit legii, inclusiv creanțele bugetare rezultate din raporturi juridice contractuale stabilite prin hotărâri judecătoreşti sau alte înscrisuri care, potrivit legii, constituie titluri executorii;

d) creanțe rezultate din săvârşirea unor infracțiuni, respectiv prejudicii, cheltuieli judiciare şi amenzi judiciare/penale.

Nu se încadrează în categoria creanțelor prevăzute la lit. d) şi nu se acordă eşalonări la plată pentru sumele care fac obiectul unei confiscări, precum şi cele reprezentând echivalentul în bani al unor bunuri care au fost considerate a constitui produs direct sau indirect al unei infracțiuni.

Obligațiile fiscale, mai sus menționate, cu o vechime de maximum 12 luni anterioare depunerii cererii de eşalonare la plată sunt stabilite prin următoarele documente/acte administrative depuse/comunicate până la data eliberării certificatului de atestare fiscală:

- declarații fiscale, inclusiv cele depuse cu întârziere;

- decizii de impunere;

- declarații rectificative;

- decizii referitoare la obligațiile fiscale accesorii;

- titluri executorii transmise spre recuperare organelor fiscale, potrivit legii;

Document care conține date cu caracter personal protejate de prevederile Regulamentului (UE) 2016/679.

- orice alte acte prin care se stabilesc impozite, taxe, contribuții sociale şi alte sume datorate bugetului general consolidat.

Odată cu emiterea certificatului de atestare fiscală, organul fiscal comunică debitorului decizia referitoare la obligațiile fiscale accesorii, în vederea includerii acestora în decizia de eşalonare la plată a obligațiilor fiscale.

Eşalonarea la plată se acordă de către organul fiscal, pe o perioadă de cel mult 12 luni, prin emiterea deciziei de eşalonare la plată a obligaţiilor fiscale, la care se anexează graficul de plată care cuprinde rate lunare, în funcţie de numărul de luni de eşalonare la plată aprobat. Perioada de eşalonare la plată acordată nu poate fi mai mare decât perioada de eşalonare la plată solicitată de debitor.

Cererea de eşalonare la plată a obligaţiilor poate fi depusă:

a) la registratura organului fiscal;

b) prin poştă, cu confirmare de primire;

c) prin intermediul serviciului "Spațiu privat virtual".

Informații suplimentare se pot obține:

- prin Formularul Unic de Contact prin accesarea link-ului: https://www.anaf.ro/asistpublic/;

- telefonic, apelând Call Center-ul A.N.A.F la nr. 031.403.91.60;

Baza legală: Ordinul ANAF Nr. 1767/2021 din 2 noiembrie 2021 pentru aprobarea Procedurii de acordare a eşalonării la plată, în formă simplificată, de către organul fiscal central.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: