02
Joi, Mai

Eveniment

Proiect de reabilitare a principalelor trasee turistice din Masivul Tâmpa și Postăvarul.

Prin Proiectul Traseu de Bun-Simt Turistic, venim alături de Serviciul Local Salvamont Brașov în acțiunea de reamenajare a principalelor trasee turistice montane care intră în responsabilitatea de întreținere a Serviciului Salvamont Brașov.

Acest proiect este inițiat de Asociația Bun-Simț și Atitudine civică, în parteneriat cu Serviciul Public Local Salvamont, Agrement și Parking, cu sprijinul Decathlon România, prin programul de responsabilitate socială. Aria de competență a Serviciului Public Local Salvamont, Agrement și Parching se întinde pe întreaga suprafață a municipiului Brașov, însumând peste 6.700 ha de pădure și gol alpin. Această suprafață este brăzdată de aproximativ 26 de poteci turistice însumând cca. 150 de km.

Proiectul realizat împreună cu Serviciul Public Local Brașov, Agrement și Parching are două componențe:

- Refacerea și reabilitarea a 18 trasee turistice omologate

- Refacerea infrastructurii de siguranța de pe traseul turistic din zona Vârfului Tâmpa.

Refacerea și reabilitarea a 18 trasee turistice

În cadrul proiectului, vor se vor realiza acțiuni de consolidare a potecilor, remarcarea traseelor, inlocuirea stalpilor lipsa si săgeților indicatoare și eliberarea potecilor de arborii căzuți pe perioada iernii.

Traseele turistice sunt următoarele:

1. Pietrele lui Solomon – Drumul Vechi – Restaurant Capra

2. Pietrele lui Solomon – Poiana Drester – Poiana Trei Fetite

3. Pietrele lui Solomon – Dr Lui Gunesh – Vl. Sticlariei – Cab Aviatori

4. Restaurantul Capra Neagra – Lupului – Cabana Postavarul Asociatia Bun-

5. Poiana Brasov – Vanga Mica – Cabana Postavarul

6. Poiana Brasov – Vanga Mare – Groapa de Aur

7. Poiana Ruia – Lamba – Timisu de Jos

8. Brasov – Crucea M – Fanatanita – Stechil

9. Drumul Serpentinelor

10. Treptele lui Gabony

11. Bastionul Tesatorilor – Saua Tampei – Stechil – Crucurul Mare – Poiana Ruia – Postavarul

12. Dobrogeanu Gherea – Vl. Cu apa – Poiana Brasov

13. Pietrele lui Solomon – Valea Dracului

14. Darste – VF. Crucurul Mae

15. Vl. Cetatii – Kermen – Culmea Crucur

16. Poiana Brasov - Rapa lui Smautz – Drester – Pesterea de Lapte – Partia Bradul

17. Poiana Brasov – Vl. Lunga – Poiana Cerbului

18. Livada Postei – Stejarisul Mare – Cabana Junilor

De asemenea, la bazele Salvamont Bradul și Postavarul vor fi montate 2 panouri de panouri cu hârtile Masivului Postăvarul.

Refacerea infrastructurii de siguranță de pe traseul turistic din zona Vârfului Tâmpa

Avand in vedere ca în zona Vârfului Tâmpa au fost înregistrate anual numeroase accidente este necesar să se asigure functionalitatea infrastructurii de siguranță a turiștilor, respectiv a balustradelor de sprijin.

Au fost identificate zone unde este necesara construirea unor balustrade, cu scopul de a creste siguranta turistilor si de a preveni accidentarea acestora in zona superioara a muntelui Tâmpa. Aceste zone sunt cuprinse între telecabină și literele Brașov, în spatele literelor Brașov și în zona vârfului Tâmpa, la treptele de piatră.

Balustradele vor fi confecționate din subansamble metalice și vor fi transportate și montate în cele trei amplasamente prin fixarea direct pe stâncă. Santierele de lucru vor fi localizate în situl Natura 2000 ROSCI 0120.

Muntele Tâmpa care se suprapune peste Rezervația Naturală Tâmpa.

- Amplasamentul 1 este reprezentat de 30 de metri liniari de balustrada, situat în sectorul cuprins intre statia de telecabina si literele Brașov.

- Amplasamentul 2, reprezsentat de 20 de metri liniari de balustrada este situat în spatele literelor Brașov

- Amplasamentul 3 este reprezentat de 7 metri liniari de balustrada și este situat în zona Vf. Tampa – treptele de piatra.

Aceste balustrade asigura protectia turiștilor ce se deplasează pe traseul turistic omologat, marcat cu triunghi galben, ce face legatura intre Treptele lui Gabony si zona turistica „La Iepure”. Proiectul de fata are ca obiectiv cresterea gradului de siguranta a turistilor in zonele in care s-au inregistrat numeroase accidente si nu afecteaza flora, fauna, sau habitatul zonei. Autorizatiile de construire au fost obtinute deja de Serviciul Local Salvamont Brasov.

Proiectul Traseu de Bun-Simt Turistic in Bucegi se va implementa de echipele Serviciului Salvamont Brasov in parteneriat cu Asociatia Bun-Simt si Atitudine Civica.

Necesitatea proiectului: Conditiile vitrege Conditiile vitrege cauzate de vremea neprietenoasa pe perioada iernii la înălțime fac ca marcajele turistice, săgețile și stâlpii cu indicatoare să fie supuse deteriorării. De asemenea, deteriorarea traseelor turistice se datorează și actelor de vandalism ale celor care, deși ajung pe munte, nu inteleg ca este important ca marcajele sa nu fie vandalizate, acestea ajutând iubitorii muntelui sa se orienteze si sa evite eventualele accidente, sau situatii neplăcute. Obiectivele proiectului Crearea condițiilor optime de siguranță și orientare a turiștilor care străbat cele 18 trasee turistice.

Sprijinirea echipei Serviciului Salvamont Brasov în activitatea zilnică.

Durata proiectului Proiectul va cuprinde două etape:

1. 20 iunie – 30 iunie Achiziționarea materialelor necesare realizării proiectului. Realizarea panourilor (cadrele de metal și printurile UV pe alucobond).

2. 1 Iulie – 31 August (data maximă) Reabilitarea efectiva a traseelor, amplasarea panourilor si realizarea balustradei de siguranță de pe Tâmpa.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: