04
Sâm, Mai

foto: protv.ro

Eveniment

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ordonanța de Urgență privind înființarea Gărzii Forestiere Naționale.

Printre prevederile acestei instituții se numără controlarea trasabilității materialelor lemnoase sau controlarea aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic național.

Această măsură vine ca urmare a evoluției continue a activităților în domeniul silvic, în vederea obținerii unor rezultate mai bune în lupta împotriva infracţionalității de mediu, în special a tăierilor ilegale de păduri, dar şi pentru întărirea capacității de control și monitorizarea fondului forestier”, a precizat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna.

Garda Forestieră Națională este instituție publică ce va funcționa ca structură de specialitate a administrației publice centrale care răspunde de silvicultură, cu personalitate juridică, finanțată integral de la bugetul de stat și se va afla în subordinea autorității publice centrale pentru silvicultură.

Structura organizatorică, numărul de personal, atribuțiile și competențele Gărzii Forestiere Naționale și ale Gărzilor forestiere din subordine se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, în termen de minim 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

De asemenea, conducerea Gărzii Forestiere Naționale este asigurată de un inspector general cu rang de secretar de stat, care are calitatea de ordonator secundar de credite, ajutat de un inspector general adjunct, cu rang de subsecretar de stat, angajați în condițiile legii.

Gărzile Forestiere trec în subordinea Gărzii Forestiere Naționale, ca instituții publice cu personalitate juridică.

Principalele atribuții ale Gărzii Forestiere Naționale constau în:

• coordonarea activității gărzilor forestiere;

• avizarea propunerilor de acte normative emise de gărzile forestiere;

• controlarea aplicării regimului silvic în fondul forestier național și în vegetația forestieră din afara fondului forestier național;

• controlarea aplicării regimului cinegetic în fondul cinegetic național;

• controlarea trasabilității materialelor lemnoase, conform prevederilor legale în vigoare;

• realizarea de sinteze și analize de risc privind fondul forestier național și fondul cinegetic.

 

 

Sursa: epochtimes-romania.com


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: