07
Mar, Mai

foto RTV

Eveniment

Câteva zeci de persoane au manifestat în fața Prefecturii Sfântu Gheorghe, solicitând Guvernului luarea de măsuri urgente pentru limitarea pagubelor provocate de urși și protejarea vieților oamenilor amenințați de aceste animale.

Manifestanții au purtat pancarte pe care scria "Viață om sau urs. Decideți", "Pentru noi viața oamenilor este pe primul loc. Guvernul?", "Prioritate viețile oamenilor" și "Covasna 1.700 de urși în păduri, 700 în statistici".

În petiție se arată, printre altele, că în unele regiuni ale României, în special în județele Argeș, Brașov, Buzău, Covasna, Harghita, Mureș, Neamț, Prahova, Sibiu ți Vrancea, populația de urs brun a devenit o "problemă de siguranță publică".

"În prezent, urşii nu fac numai pagube pe terenuri agricole, nu decimează numai animale domestice, ci au devenit din ce în ce mai dese atacurile urșilor punând în pericol viața oamenilor. Cazurile grave, recente de câteva zile din Zagon și Sfântu Gheorghe s-au soldat cu spitalizări, operații și cu urmări încă imprevizibile. A devenit cotidian atacul urșilor asupra animalelor domestice în intravilanul localităților și în gospodăriile cetățenilor. Iar accidentele rutiere cauzate de animalele sălbatice sunt, de asemenea, din ce în ce mai frecvente. În perioada ianuarie 2016 - iunie 2021 au fost înregistrate 6.400 de apeluri la 112, din cauza atacurilor urșilor asupra persoanelor sau din cauza producerii de pagube materiale în gospodării. Numai în prima jumătate a anului 2021 a fost cerut ajutor în peste 1.500 de cazuri din cauza carnivorelor mari. În ultimii cinci ani au fost 121 cazuri în care atacurile urșilor s-au soldat cu rănirea gravă a persoanelor", se arată în documentul citat.

 

Sursa: stiripesurse.ro


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: