04
Sâm, Mai

sursă foto: ARHIVA

Eveniment

Termenele limită de conectare a AMEF.

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov informează contribuabilii faptul că, potrivit legislației în vigoare, au obligația de a asigura conectarea la distanță aparatelor de marcat electronice fiscal - denumite în continuare AMEF - respectând termenele și prevederile OPANAF nr.435/25.03.2021 privind aprobarea Procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale, definite la art. 3 alin. (2) din OUG. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, la sistemul informatic național de supraveghere monitorizare a datelor fiscale al ANAF.

Termenele limită de conectare sunt:

până la data de 30.06.2021 operatorii economici încadrați în categoria marilor contribuabili;

până la data de 30.11.2021 operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii și mici.

operatorii economici care achiziţionează aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 01.12.2021, la data instalării aparatului de marcat electronic fiscal.

Prin excepţie, operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de reţele de comunicaţii electronice au obligaţia completării şi transmiterii unei declaraţii pe propria răspundere, prevăzută în Anexa nr. 2 la OpANAF nr.435/25.03.2021, cu respectarea următoarelor termene:

până la data de 30.06.2021, operatorii economici încadraţi în categoria marilor contribuabili;

până la data de 30.11.2021, operatorii economici din categoria contribuabililor mijlocii şi mici;

în termen de două zile lucrătoare de la data instalării aparatului de marcat electronic fiscal, operatorii economici care achiţionează aparate de marcat electronice fiscale ulterior datei de 01.12.2021.

Operatorii economici, care depun declarația menționată, vor continua să îndeplinească obligaţiile declarative privind datele fiscale înregistrate de aparatele de marcat prin transmiterea lunară a formularului A4200 (electronic, format PDF, on-line) sau, după caz, a formularului F4109 „Declaraţie privind aparatele de marcat electronice fiscale neutilizate“.

Conectarea AMEF la sistemul informatic al ANAF va presupune renunțarea la anumite declarații care se depun periodic de către contribuabili având ca efect o simplificare a obligațiilor declarative, în eventualitatea realizării cu succes a procesului și transmiterii datelor complete.

Detalii suplimentare pot fi obținute:

 prin consultarea "Ghidului cu privire la conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic al MF-ANAF", disponibil pe site-ul www.anaf.ro în secţiunea Servicii online-Aparate de marcat electronice fiscale (case de marcat)

 prin Formularul Unic de Contact, disponibil pe site-ul www.anaf.ro în secţiunea Contact – Formular de contact

 telefonic, apelând Call Center-ul de asistență al ANAF, la nr. 031.403.91.60 sau

 la structurile de asistență pentru contribuabili din cadrul unităților fiscale teritoriale.

Nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 8.000 și 10.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 10 lit. ff), coroborate cu prevederile art. 11 alin. (1) lit. j), din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările și completările ulterioare.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: