07
Mar, Mai

sursa foto: playtech.ro

Eveniment

Este alertă la nivel mondial după ce un studiu a scos la lumină o consecință neașteptată a topirii ghețarilor din Antarctica, relatează CNN.

ALERTĂ meteo la nivel global. Potrivit sursei citate, ploile musonice ar urma să se intensifice în lume, din cauza diminuării ghețarilor antarctici, spune studiul, publicat în Nature Geoscience.

Pe măsură ce gheața se topește, tot mai mult pământ iese la suprafață, fiind expus atmosferei și soarelui. Această evoluție ar putea duce la o reacție în lanț, al cărei efect final va fi modificarea modelelor eoliene.

Cercetătorii spun că astfel pot să apară vânturile musonice sezoniere, care aduc cu ele umiditatea oceanelor. Consecința va fi o intensificare dramatică a ploilor.

Gheţarii tind să aibă un răspuns mai rapid la schimbările climatice în comparaţie cu straturile de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că topierea masei gheţarilor s-a accelerat. Gheţarii au pierdut anual 227 de gigatone de gheaţă în perioada 2000-2004, dar aceasta a crescut până la o medie de 298 de gigatone după 2015.

Topirea a avut un impact semnificativ asupra nivelului mării care a crescut cu aproximativ 0,74 milimetri pe an, adică 21% din creşterea globală a nivelului mării observată în această perioadă. Gheţarii tind să aibă un răspuns mai rapid la schimbările climatice în comparaţie cu straturile de gheaţă din Groenlanda şi Antarctica.

 

sursa: romaniatv.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: