09
Joi, Mai

sursă foto: Primăria Brașov

Eveniment

Tot mai mulți schiori părăsesc pârtiile amenajate și aleg să schieze în pădure, expunându-se unor riscuri foarte mari.

Ieri, 15.02.2021, Serviciul Public Local Salvamont Brașov a fost solicitat să intervină în 6 cazuri de persoane care s-au accidentat în timp ce practicau sporturile de iarnă pe pârtiile de schi sau săniuș din Poiana Brașov și Masivul Postăvaru. Salvatorii montani ajunși la locul solicitării au acordat persoanelor accidentate primul ajutor și apoi le-au coborat la baza muntelui, unde 4 dintre acestea au fost predate echipajelor SMURD, care le-au transportat la unitățile spitalicești, pentru investigații suplimentare.

Numărul schiorilor care aleg să schieze în afara pârtiilor amenajate este tot mai mare, făcând ca numărul accidentarilor cauzate de acest fenomen să fie îngrijorător. Din păcate, în aceste cazuri, accidentările sunt deosebit de serioase, cu consecințe grave. După schiorul cu fractură de femur, care a lovit infrastructura traseului de biciclete și alte câteva incidente, care au avut loc în acest sezon în afara pârtiei, astăzi vorbim despre o persoană cu o plagă penetrantă în zona intimă.

Turiștii care aleg să schieze off-piste trebuie să conștientizeze pericolul căruia se expun, prin renunțarea la sistemele de siguranță prezente pe pârtii. Pe lângă faptul ca oricând se pot accidenta lovind un obstacol, de multe ori ascuns sub stratul de zăpadă, cum ar fi cioate, buturugi, bolovani, denivelari ale terenului etc., aceste persoane se pot, de asemenea, rătăci foarte ușor, mai ales dacă vorbim de condiții meteorologice nefavorabile, care să includă ceață.

De la începutul sezonului de schi salvamontiștii din Poiana Brașov au intervenit în 322 de cazuri, reprezentând 331 de persoane care s-au accidentat, rătăcit sau au trebuit să fie evacuate.

Practicarea sporturilor de iarnă presupune responsabilitate, atât pentru siguranța proprie, cât și pentru a celor din jur!


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: