06
Lun, Mai

sursa foto: ziuaconstanta.ro

Eveniment

Biserica Ortodoxă Română prăznuiește, sâmbătă, 10 februarie,  Moșii de iarnă.

În fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiţi. După sâmbăta morților urmează lăsatul secului de carne, pe 11 februarie, iar pe 18 februarie cel pentru ouă, pește și lactate, după care creștinii intră în Postul Mare.

În sâmbăta dinaintea duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, românii ortodocși îi pomenesc pe cei trecuți la Domnul. Conform tradiției populare, această sărbătoare este numită și „Moșii de iarnă" sau „Sâmbăta morților". În această zi, în biserică sunt pomeniți cei care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Conform datinilor, în unele zone ale țării bătrânii povestesc cum sufletele morților vin în aceasta zi pe pământ, în timp ce credincioșii dau de pomană mâncare gătită pentru ca spiritele să îi ocolească. Sufletele trecute în neființă vin, astăzi, să se hrănească cu mireasma și aburii bucatelor pe care credincioșii le gătesc, astfel încât să le ajungă întreg anul.

În această zi, obiceiul cere să se dea de pomană sarmale, plăcintă, vin, colivă, colaci, fructe sau chiar și lumânări aprinse. La mormintele rudelor oamenii trebuie neaparat să aprindă cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele morților.

Cei bătrâni își aduc aminte că Moșilor de iarna li se mai spunea și Moșii de piftii, sâmbata piftiilor. Mai mult, aceasta este singura zi în care se mănâncă răcituri sau piftii. Dacă acestea nu erau mâncate în totalitate în această zi, a doua zi erau aruncate. Altfel, frigurile și-ar fi făcut apariția în timpul verii.

De asemenea, se obișnuiește ca în această zi să nu se lucreze. Toate femeile care nu țin cont de acest avertisment sunt pedepsite să tremure precum piftia și să li se întoarcă pomana dată. Mai mult, această zi trebuie respectată cu sfințenie pentru a te feri de nebunie, potrivit crestinortodox.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: