24
Dum, Iun

Brasov TV

Eveniment
Instrumente
Caractere

Istoria Brașovului este acum accesibilă și nevăzătorilor. Reprezentanții Muzeului Județean de Istorie, împreună cu mai mulți voluntari au realizat un tur special pentru persoanele cu probleme de vedere. Au prezentat obiectele ce se regăsesc în interiorul instituției de cultură, iar multe dintre obiectele istorice au fost reconstruite special pentru a putea fi atinse de nevăzători.

30 de persoane, nevăzători şi însoţitori, din Braşov şi Zărneşti, au avut parte de un tur de vizitare în Muzeul Judeţean de Istorie Braşov. Un proiect creat special pentru persoanele nevăzătoare „Istoria pe Întuneric”, finanţat de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Braşov. 

Încă din septembrie, membrii  Asociaţia Bastonul Alb, împreună cu un specialist de la muzeu, au gândit traseul de vizitare, ce cuprinde trei perioade: antichitate, evul mediu şi istoria comunismului. Pentru ca experienţa să fie una senzorială, voluntarii au creat obiecte replică pentru a putea fi atinse de vizitatorii nevăzători. Obiectele replică au fost realizate din lut, piele reciclată. „ Nu a existat până acum în acest muzeu, acest gen de tur de vizitare. Noi considerăm că acești oameni, pe care noi nu îi vedem, ei sunt aproape invizibili pentru noi, pentru că stau în casă și e foarte greu cu mobilitatea, trebuie să aibă parte de aceste experiențe culturale  ” a declarat Laura Istrate, coordonatorul proiectului.

 

„ Este un proiect deosebit. Este un proiect din care am învățat foarte multe și pe care noi sperăm să-l dezvoltăm pe viitor și să-l extindem și la categoria văzătorilor, în scop de conștientizare. Aș vrea ca așa cum eu am învățat foarte multe din acest proiect, pe plan personal, să înțeleagă și ceilalți brașoveni prin ce trec cei care nu văd ” a completat Voica Baciu, muzeograf la Muzeul Județean de Istorie Brașov. Proiectul „Istoria pe Întuneric” a avut de un buget de 10.000 lei.