24
Mie, Apr

Brasov TV

Eveniment

Nevăzătorii sunt invitați la film. Pentru unii poate părea o glumă, dar acest lucru este posibil și pentru cei de deficiențe de vedere. Există chiar și o caravană a filmului care circulă prin țară. Vizionarea nu diferă mult față de una clasică, nevăzătorii trebui să poarte însă o cască specială pentru a asculta povestea peliculei.

Toate peliculele accesibilizate pentru nevăzători sunt în limba română. Costurile pentru adaptarea unui film sunt de cel puțin o mie de euro.

Până acum au fost accesibilizate 9 filme artistice din care două filme pentru copii. Și seria Toate Pânzele Sus, de 12 episoade este disponibilă pentru nevăzători. Peliculele au fost proiectate în toată țara, în timpul caravanei filmelor accesibilizate pentru nevăzători. „ Teoretic, noi când am făcut proiectul am zis că o să ajungem în 16 orașe. Pentru că au fost mai mulți nevăzători care au dorit să aibă acces la astfel de filme, iată că am ajuns la 19 orașe din țară. Oamenii sunt interesați și surprizele cele mai plăcute sunt la cei care nu au mai fost până acum la un film. Ei au trăirile cele mai intense ”  a declarat Gabriela Tatu, președintele Fundației Cartea Călătoare.

„ Primul film accesibilizat pentru nevăzători a fost proiectat pentru prima la Brașov, în 2005. De atunci am participat la mai multe evenimente de acest gen și ne bucurăm că și noi nevăzătorii putem să înțeleg un film ” a completat președintele Asoicației Nevăzătorilor din România, filiala Brașov, Virgil Lazăr.

 

Fundația Cartea Călătoare, cea care a făcut accesibile filmele pentru nevăzători are în plan să adapteze și una dintre cele mai cunoscute producții internaționale. Este vorba despre 101 dalmațieni. Procedura a început deja de mai bine de un an, dar mai durează până când totul va fi gata, având în vedere că adaptarea a 10 minute de film durează două ore.  


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: