26
Vin, Apr

sursa foto: cse.org.uk

Eveniment

Românii care nu au ajuns la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați. Persoanele interesate pot să încheie contracte cu casele teritoriale de pensii până la finele anului curent, potrivit legislației în vigoare, dar Parlamentul va prelungi termenul cu încă un an, reiese dintr-un proiect de lege care ar putea fi adoptat marţi, scrie avocatnet.ro. 

„Prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (...) și ale Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuției de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia”, scrie în lege, fiind subliniat că facilitatea nu vizează persoanele pentru care asigurarea în sistemul public de pensii era obligatorie.

Plățile retroactive se pot face până la data de 31 decembrie 2017, după ce Executivul a prelungit termenul inițial cu mai bine de opt luni, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2017. Practic, în lipsa acestei extinderi a perioadei de plăți retroactive, cetățenii ar fi putut să achite contribuția la pensii doar până pe 27 aprilie 2017.

Totuși, parlamentarii vor să prelungească acest termen cu încă un an, astfel încât plățile retroactive să se poată face până la 31 decembrie 2018, măsura fiind inclusă într-un proiect de lege ce ar putea primi marți  votul decisiv.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: