18
Sâm, Mai

sursa foto: rfi.ro

Eveniment

Comisia de administraţie din Senat a respins, marţi, prin vot, raportul de respingere a iniţiativei PNL cu privire la revenirea la alegerea în două tururi a primarilor.

Iniţiativa va merge şi la Comisia juridică, iar apoi, din nou, în plenul Senatului, notează News.ro.

Plenul Senatului a prelungit cu 15 zile, luni, la solicitarea PNL, termenul de dezbatere pentru legea care vizează alegerea primarilor în două tururi de scrutin, iniţiativa fiind retrimisă la comisiile de resort cu termen pentru raport de două săptămâni.

Solicitarea de prelungire a termenului de dezbatere a legii cu privire la alegerea primarilor în două tururi a fost formulată de senatorii liberali în condiţiile în care marţi, 24 octombrie, se împlinea termenul de adoptare tacită.

Pentru propunerea legislativă, Senatul are calitate de primă cameră sesizată.

Proiectul prevede că este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea voturilor valabil exprimate, se organizează un al doilea tur de scrutin.

Un al doilea tur de scrutin se organizează şi în caz de balotaj între mai mulţi candidaţi la funcţia de primar.

Al doilea tur de scrutin are loc în două săptămâni de la primul tur. În al doilea tur, este declarat câştigător candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Articole sugerate


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: