27
Sâm, Apr

sursă foto: Primăria Brașov

Eveniment

Iubitorii sportului vor putea participa sau asista la Campionatul național și balcanic de Downhill, la probele de mountain-bike, la cele de alergare montană și de e-bike.

Acest eveniment este susținut și cofinanțat de Primăria Brașov.

În acest weekend Poiana Brașov devine gazda celui mai important eveniment de mountain-bike (MTB), cea de a treia ediție a Up to Postăvaru, care anul acesta se îmbogățește cu  noi probe și competiții. Astfel, în cele două zile de competiție iubitorii sportului pot fi concurenți sau spectatori la campionatul balcanic și la cel național de downhill, la probele de MTB și la cele de alergare montană.

Cea mai importantă competiție este cea de downhill unde, în cursul zilei de sâmbătă este organizat campionatul de downhill, balcanic și național, eveniment sportiv la care s-au înscris 180 de concurenți, dintre care peste 70 sunt din Bulgaria, Serbia și Cipru.

Campionatul balcanic se va desfășura pe două categorii - elite (masculin/feminin) și juniori (masculin/feminin), iar cel național va avea mai multe categorii: elite masculin (19+), juniori (17-18 ani), cadeți (15-16 ani), copii A (13-14 ani), master 1 (30-39 ani), master 2 (40+ ani) și feminin.

Probele constau într-o coborâre cronometrată pe deja celebrul traseu negru din masivul Postăvarul, Poiana Brașov. Se pornește din zona platoului Ruia, iar finish-ul este în zona Telegondolei Postăvarul Express.

Valoarea totală a premiilor este de 26.500 de lei.

Campionatul balcanic de downhill este susținut de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare al programelor sportive, valoarea cofinanțării fiind de 200.000 de lei.

Tot sâmbătă au loc probele de alergare montană – Cros și Semimaraton, MTB Enduro, MTB Endurance și MTB copii.

Pentru proba de Cros, de 11km, traseul pornește din zona Telecabinei Kanzel, către Pârtia Bradul, apoi concurenții vor urma poteca până la Cariera de Piatră, iar de aici se urcă prin Vâlcelul lui Schmautz și pe la Peștera de Lapte, până în zona lacului din Platoul Ruia! O dată ajuns în platou, se coboară inițial pe muchia Crucurului și apoi pe bandă galbenă înapoi la Cariera de Piatră. De aici, urmează întoarcerea către zona Telecabinei Kanzel, unde este finish-ul.

La proba de Semimaraton (21km), traseul începe din zona Telecabine Kanzel, se merge către pârtia Bradul, se traversează și se ajunge la Cariera de piatră. Se urcă prin Vâlcelul lui Schmautz și pe la Peștera de Lapte până în zona lacului din Platoul Ruia. De acolo se urcă pe pârtia express până în platoul Kanzel, după care se coboară, pe la Yager Chalet, pe pârtia Lupului la vale, de unde se intră pe poteca cruce roșie, pe după Cabana Postăvaru, și se ajunge, înapoi, în platoul Ruia. De aici, concurenții vor coborî pe la Valea cu apă, până la Cariera de piatră, și se întorc înapoi în zona de finish!

Cele două ture de MTB, Endurance și Enduro, care au loc tot sâmbătă, se desfășoară pe același traseu. Diferența o face ultima urcare, pe drumul forestier: la tura Endurance urcarea este cronometrată, la Enduro nu este.

Startul se ia de la Yager Chalet, de unde participanții vor pedala spre Telecabina Kanzel. Din apropierea telecabinei începe coborârea, pe potecă, apoi pe drumul Roșu, către traseul Blue Line. Odată ajuns la finalul traseului Blue Line, ei vor pedala până la Carieră, după care urmează drumul forestier, către Valea cu Apă. Apoi, coborâre tehnică pe Valea cu Apă, până la locul pe care brașovenii îl numesc La Băncuță. Odată ajuns acolo, îi așteaptă o urcare până în vârf, la Putreda, de unde începe și ultima secțiune de coborâre a probei.

Aici ei pot opta pentru tura Enduro, având posibilitatea să aleagă opritul cronometrării sau aleg să fi cronometrați până înapoi, în zona de finish, adică și urcarea pe drumul forestier, până în Poiana Brașov.

Tura Endurance are o diferență negativă de 1.400 metri și o diferență pozitivă de800 metri, iar cea Enduro are o diferență negativă de 1.300 metri, cu o diferență pozitivă de 250 metri.

La ediția de anul acesta, copiii au și ei concursul lor! Deoarece sunt din ce în ce mai mulți copii care se dau pe bicicletă, care au nevoie de concursuri și de experiență în lumea competițională, organizatorii au decis să facă un concurs și pentru ei.

Traseele pentru concursul copiilor se vor afla în proximitatea finish-ului de la Campionatul Balcanic de Downhill, pe pârtia de schi Stadion. Sunt adaptate fiecărei categorii de vârstă și constau în parcurgerea unei bucle delimitate de benzi de traseu, în regim cross country, mai multe ture, în funcție de categoria de vârstă.

Dacă sâmbătă e zi de coborât, duminică e zi de urcat, așa că îi vom vedea pe concurenți participând la probele alergare Vertical, MTB Vertical și proba de Hard E-MTB.

Proba de alergare Vertical UTP, a ajuns la cea de-a treia ediție și le testează concurenților pulsul și mușchii. Se pornește de la baza muntelui Postăvaru și se aleargă pe Drumul Roșu până la finish, la Yager Chalet.

De aceeași probă de anduranță au parte și iubitorii de mountain-bike, proba de Vertical, ajunsă, de asemenea la a treia ediție, se va desfășura pe același traseu ca cea de alergare. traseul începe de la baza muntelui Postăvaru și se urcă pe pârtia Drumul Roșu până la Yager Chalet.

Referitor la tura de E-MTB – cei care au participat anul trecut știu deja că această tură nu este plimbare pe drumuri forestiere, ci urcările și coborârile sunt tehnice, un fel de Hard EMTB

Se va pleca din zona telegondolei, urcând pe traversarea către pârtia Bradul (drumul de ratrace), iar finish-ul va fi la Yager Chalet.

Până în prezent la acest eveniment sportiv s-au înscris 800 de concurenți, dar se mai pot face înscrieri, inclusiv la fața locului.

Valoarea totală a premiilor în bani este de aproximativ 62.000 de lei, la care se adaugă premii din partea partenerilor și sponsorilor.

Organizatorii le-au pregătit o surpriză tuturor celor care vor fi prezenți la competiție, concurenți, voluntari, spectatori: o tombolă în cadrul căreia pot câștiga: premiul I o bicicletă electrică full-suspension, Specialized Turbo Levo – modelul comp alloy, preț 6.000 de euro, premiul II greutatea în vin a câștigătorului, oferită de unul dintre sponsori (Serve), iar premiul trei o tură helibike (transportul cu elicopterul către zona de coborâre cu bicicleta).

Evenimentul este organizat de Asociația Clubul Sportiv Kronstadt Cycling.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: