26
Vin, Apr

Eveniment

Peste 300 de copii din trei țări au murit după ce au consumat sirop de tuse contaminat cu substanțe chimice toxice utilizate ca solvenţi industriali sau în soluţii antigel.

Organizația Mondială a Sănătății este în alertă și a lansat luni un apel la ''o acţiune imediată şi coordonată'' în vederea eradicării medicamentelor neconforme şi contrafăcute.

Organizația Mondială a Sănătății anchetează o posibilă legătură între siropurile de tuse contaminate și decesele a peste 300 de copii din trei țări. Decesele copiilor din cauza leziunilor renale acute au început în iulie anul trecut în Gambia, urmate de cazuri în Indonezia și Uzbekistan. Cele mai multe dintre decese s-au înregistrat în rândul ”copiilor sub cinci ani”, susține raportul OMS.

OMS a declarat că decesele sunt legate de siropurile de tuse eliberate fără prescripție medicală pe care copiii le-au luat pentru boli comune și care aveau un conţinut ridicat de dietilen glicol şi de etilen glicol. ”Aceste substanţe contaminante sunt produse chimice toxice utilizate ca solvenţi industriali sau în soluţii antigel şi pot fi mortale chiar dacă sunt ingerate în cantităţi mici”, a avertizat OMS, adăugând că ”nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”.

Până în prezent, OMS a identificat șase producători de medicamente din India și Indonezia care au produs siropurile respective. OMS a emis avertizări referitoare la siropurile fabricate de companiile indiene Marion Biotech şi Maiden Pharmaceuticals şi a îndemnat statele să-şi sporească eforturile pentru depistarea şi retragerea din circulaţie a tuturor medicamentelor contaminate, să supravegheze mai strict lanţurile de aprovizionare şi să dea alarma în cazul descoperirii unor produse neconforme.

OMS susţine că ”nu este vorba despre incidente izolate” şi solicită ”măsuri imediate şi coordonate”.

Fabricanţii de medicamente ar trebui ”să cumpere doar excipienţi de calitate farmaceutică şi doar de la furnizori acreditaţi”, a subliniat OMS.

Companiile farmaceutice trebuie să ţină o evidenţă completă a achiziţiilor pe care le fac, să efectueze ”teste exhaustive” ale ingredientelor înainte de a le utiliza şi să furnizeze certificate care atestă calitatea produsului.

Agenția de sănătate a Națiunilor Unite a declarat că și-a extins investigația privind posibila contaminare la alte patru țări în care este posibil ca aceleași produse să fi fost comercializate. De asemenea, a făcut apel la alte guverne și la industria farmaceutică mondială să lanseze controale urgente pentru a elimina medicamentele de calitate inferioară.

 

 

sursa: realitatea.net

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: