26
Vin, Apr

Eveniment

Grupul consilierilor locali PSD Brașov s-a abținut la vot în cazul mai multor proiecte față de cele amintite de administrația USR.

După declarațiile Primarului Coliban - zis și Primarul Facebook- dar și ale viceprimarului Boghiu, vehiculate în spațiul public, în urma celei mai recente ședințe de Consiliu Local, consilierii municipali PSD vin cu explicații detaliate cu privire la proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi.

Pentru că rolul nostru, al consilierilor locali este de a vă spune adevărul și de a vă arăta ce nu fac ei bine, venim în fața tuturor brașovenilor, cu responsabilitate și asumare, să vă prezentăm că nu am votat împotriva intereselor comunității brașovene, așa cum a afirmat Primarul Coliban” spune liderul de grup PSD, consilierul local Alexandra Crivineanu.

“Împreună cu colegii mei ne-am abținut la vot în cazul mai multor proiecte de hotărâre, nu numai în cele scoase pe tapet, evident, discreționar, de către administrația USR".

1. Proiect de hotărâre privind inițierea procedurii pentru închirierea, prin negociere directă, de către Municipiul Brașov, în calitate de chiriaș, a unor spații pentru relocarea temporară a activității școlare. (Atașăm documentația)

Un prim exemplu este cazul proiectului de hotărâre cu privire la închirierea de către Municipiul Brașov a unor spații pentru relocarea temporară a activității școlare. Da, este adevărat că școlile brașovene au nevoie de spații pentru buna desfășurare a noului an școlar (spații pe care la acest moment nu le dețin și de care Primăria Brașov ar fi trebuit să se îngrijească din timp), însă să vii în fața Consiliului Local pentru a cere aprobarea unei sume de peste 3 milioane de euro (3.023.832 euro cu TVA inclus) contravaloarea unei chirii pentru o perioadă de 7 ani, doar cu argumentația că s-a realizat o prospectare a pieței libere reprezintă o acțiune lipsită de justificări temeinice pentru asemenea sume. Consilierii locali nu au văzut niciun studiu de prospectare din care să fi reieșit suma de 8€/mp  fără TVA - chirie lunară pentru spațiu și 3€/mp fără TVA - contravaloare servicii de mentenanță și management spații. Pentru că ne dorim transparență, nu suntem de acord cu negocieri directe (nici nu cunoaștem dacă a existat sau nu o comisie de negociere), cu atribuiri directe, ci cu licitații în urma unor anunțuri publice cum că Primăria Brașov caută spații pentru asigurarea unor școli buffer - școli tampon, cu caracter temporar - până la finalizarea unor lucrări de reabilitare, extindere, reparații capitale, reconfigurare și eficientizare energetică a instalațiilor, precum și adaptare la condițiile de siguranță impuse de ISU la școlile existente.

Așadar, iată un proiect cu principiul căruia suntem de acord, însă în cu totul alte condiții: în urma dialogului cu ISJ și a tuturor factorilor implicați și în urma transparentizării studiilor de prospectare a pieței din care să reiasă această sumă înaintată spre aprobare Consiliului Local.

Oare aici se regăsesc mișmașurile USR?

2. Proiect de hotărâre privind acordul Mun. Brașov la construirea de către Societatea KRONSTADT RESIDENCE SRL, a două construcții identice cu cele edificate anterior, la o distanță de min. 2 m față de limita de proprietate.

Domnule Primar, ați omis să le spuneți brașovenilor faptul că ne-am abținut și în cazul proiectului în care ați încercat un acord al consilierilor locali cu privire la o derogare a unei limite de proprietate a Municipiului Brașov ce aparține unui dezvoltator imobiliar. Pentru că ne dorim respectarea legii și, mai mult decât atât, aplicarea legii în mod unitar la nivelul tuturor investitorilor și dezvoltatorilor imobiliari. Nu discreționar, așa cum ne-ați obișnuit! Vă reamintim și de inițiativa PSD de a transparentiza ședințele Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) prin transmiterea acestora live, inițiativă pe care ați ignorat-o fără niciun de explicație.

3. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordului de parteneriat dintre Municipiul Brașov și Asociația Flava Sports în vederea susținerii evenimentului “Urbaniada.ro - ediția de vară”. (Atașăm documentația)

Și despre Urbaniada.ro, eveniment ce urma să se desfășoare în această vară, a uitat să facă mențiune administrația USR de la Primăria Brașov. Un alt proiect la care consilierii locali PSD au dat un vot de abținere. Pentru că acordul de parteneriat încheiat între Municipiul Brașov și o anumită Asociație este conceput “pe repede înainte”, cuprinzând o serie de inadvertențe cu privire la perioada de desfășurare a evenimentului, la persoanele contractante - în acord apărând și un PFA, dar și la posibilitatea completării parteneriatului cu anumite acte adiționale.

4. Proiect de hotărâre privind declararea Ariei Naturale Protejate de Interes Local Brassovia.

Pentru că mințiți brașovenii că suntem împotriva proiectelor ce țin de mediu, înainte de a fi venit cu proiectul înființării Ariei Naturale Protejate de Interes Local Brassovia, mai bine v-ați fi îndreptat atenția și resursele către problema majoră cu care se confruntă astăzi, brașovenii, domnule Coliban: mirosurile pestilențiale. Undeva în august 2020, ne spuneați că “Brașovul e frumos, da’ pute.” Ce ați făcut pentru rezolvarea acestei neplăceri? Ce ați  întreprins pentru diminuarea poluării la Brașov - oraș aflat în topul celor mai poluate comunități? Unde sunt demersurile pentru închiderea gropii de gunoi, obligație ce o aveți de îndeplinit până la finele lui 2023? De ce nu spuneți toate acestea, brașovenilor?

Parcul Natural Brassovia, o ambiție a administrației USR, ce se încadrează în categoria celor făcute “pe repede înainte”, fără fundamentări solide, fără analiza unor plusuri și minusuri, fără consultări cu specialiștii (cu toți, nu discreționar, cu specialiști “de casă”), fără a aduce în fața brașovenilor și dezavantajele acestui proiect, dincolo de dorința unanim acceptată de a ne proteja pădurile și mediul înconjurător și de a fi mai prietenoși cu acestea, pentru o calitate a vieții cât mai bună.

Stimați brașoveni, PSD nu a blocat nimic! Consilierii locali PSD au avut un vot de abținere, însoțit de argumentația unei dezbateri mai ample pe acest subiect, deloc de neglijat. Pentru că specialiștii spun faptul că există soluții mai ieftine și mai puțin birocratice în acest caz. Și de ce să nu le identificăm înainte de a aproba un asemenea proiect? Proiect ce nu are la baza studii științifice și opiniile factorilor cunoscători ai acestui domeniu.

Totodată, vă reamintesc, așa cum o făceam și anul trecut, faptul că este inadmisibil ca reprezentantul însuși administratorului fondului forestier al Municipiului Brașov, respectiv Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt – RPLPK să aibă NUMAI statut de invitat permanent, fără drept de vot! exact în Comisia Mixtă Tehnică ce se ocupă de înființarea Parcului Natural Brassovia.

5. Proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Municipiului Brașov.

Un alt subiect adus în lamentările ce le-ați avut în aparițiile pe rețelele de socializare ține de bugetul cerut de Agenția Metropolitană Brașov - 800 mii de lei - în cadrul cheltuielilor curente, buget cu care nu am fost de acord. De ce? Pentru că la începutul anului, consilierii locali au aprobat un buget de 2 milioane de lei, sumă care, dacă era bine gestionată, ar fi fost suficientă pentru toate proiectele propuse pe ordinea de zi.

Proiectul Generația Tech - proiect derulat și în 2021, prin același sistem de acordare a unor burse de către Municipiul Brașov. Dacă managementul Agenției Metropolitane știa de continuitatea acestui proiect și anul acesta, de ce nu a prevăzut suma necesară pentru derularea lui, din bugetul anual? De ce se risipesc banii publici, fără ca noi să nu avem nici la această oră balanța analitică a AMB aferentă anului 2021?

6. Proiect de hotărâre privind aprobarea Acordului de Parteneriat între Municipiul Brașov și Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov ce are ca obiectiv implementarea și operaționalizarea programului “Masă de calitate pentru elevii brașoveni”.

Masa caldă în școli - proiect, în primul rând, ce are o cu totul altă denumire “Masă de calitate pentru elevii brașoveni”. Ce înseamnă masă de calitate? Cine stabilește acest standard de calitate? Ce înseamnă “determinarea necesității unei mese calde în unitățile de învățământ școlar din Brașov”? Care este strategia de implementare a acestui program, obiectiv menționat în acordul de parteneriat propus între Municipiul Brașov și Agentia Metropolitană? Sunt o serie de întrebări la care noi, consilierii locali nu avem răspuns și care reies din materialele lacunare pe care ni le-ați înaintat spre studiu.

Domnule Coliban, rolul CATTIA este de a fi Centru de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri, nicidecum bucătărie, cantină sau spațiu ce ar deservi pregătirea unei mese calde!

Municipiul Brașov are în proprietate, prin intermediul Tetkron, o cantină gata amenajată, de aproximativ 3000 mp pe care ați fi putut să o exploatați la adevărata ei utilitate, fără studii și bani aruncați.

7. Proiect de hotărâre privind aprobarea documentației și a indicatorilor tehnico-economici aferenți realizării obiectivului de investiție “Refuncționalizarea, reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii din str. Panselelor nr. 23 pentru a funcționa drept Cantină Socială”.

Aici aducem în discuție și subiectul cantinei sociale din subordinea Direcției de Asistență Socială. Dorința noastră este ca spațiul existent să fie maximizat și îmbunătățit, pentru a beneficia de o masă caldă și elevii brașoveni, nu numai persoanele defavorizate, ce ajung la un număr de 500-600. Prin dialogul solicitat, cu toți factorii de specialitate ne dorim ca o bucătărie de 500 mp să deservească o arie extinsă de beneficiari, astfel încât să fie cuprinși aici și elevii Brașovului. De ce nu am putea aduce îmbunătățiri unui proiect din 2018, perimat deja, având în vedere dinamica vieții? De ce să nu privim în perspectivă pentru a avea siguranța unui proiect bine fundamentat? Social democrații sunt prin natura lor pentru toate categoriile de oameni, tocmai de aceea milităm și sprijinim orice astfel de proiect!

8. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordului de parteneriat dintre Municipiul Brașov și Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov în vederea susținerii evenimentului “Community Fest”.

Festivalul dedicat comunității metropolitane, eveniment pentru care ni s-a cerut, în plus, suma de 100 mii de lei, de la bugetul local, însă managementul Agenției Metropolitane uită că nu numai Municipiul Brașov plătește cotizație, ci și multe alte primării din zona metropolitană. Pe de altă parte, reamintim brașovenilor că Agenția Metropolitană a promis cu ceva timp în urmă, o serie de evenimente în Piața Sfântul Ioan, evenimente pentru care au solicitat bugete și de a căror desfășurare nu știe nimeni.

Un ultim subiect ce dorim să îl aducem în atenția dumneavoastră este desfășurarea evenimentului Formului Orașelor Verzi, ediția a doua, 2022.

Pentru buna cunoaștere, pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local au existat 11 proiecte ce priveau buna desfășurare a FOV, dintre care doar două nu au trecut, prin abținerea noastră la vot.

9. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordului de parteneriat dintre Municipiul Brașov și Breasla Cârciumarilor Brașoveni în vederea organizării evenimentului gastronomic “ Breasla iese în piață - Veggie Edition” în cadrul Forumului Orașelor Verzi (FOV)

Abținerea noastră cu privire la parteneriatul cu Brasla Cârciumarilor Brașoveni este argumentată de dorința de a nu limita restaurantele, cafenelele, bistrourile etc. din Brașov de a avea acces la anumite beneficii ce le-ar putea obține în urma acestei asocieri cu Forumul Orașelor Verzi. De ce să nu dăm șansa tuturor agenților economici din domeniu să beneficieze de o asemenea vizibilitate? De ce, domnule Coliban, nu le spuneți brașovenilor de cuvântul de laudatio adus în plen, al consilierului local USR, Bogdan Bart, la adresa breslei din care face parte, urmat de neparticiparea sa la vot?

Dragi brașoveni, bugetul Forumului Orașelor Verzi a fost suplimentat și aprobat la începutul anului cu o creștere de 30% față de anul trecut, de la 600 mii lei la 800 mii lei, asta în condițiile în care nu se cunosc beneficiile pe care acest eveniment l-a adus Brașovului în 2021! Nu cunoaștem niciun fel de aport sau impact pe care Formului Orașelor Verzi l-a adus comunității brașovene. În mod cert acest eveniment, inclusiv cu abținerile noastre, are toate premisele pentru a se desfășura în bune condiții în luna septembrie.

Nu mai mințiți brașovenii aruncând acuzații nefondate asupra grupului de consilieri PSD!

Domnule Primar și întreagă administrație USR, “gesturile politice păguboase” și “mișmașurile” sunt de fapt, în propriile dumneavoastră acțiuni, în urma cărora, da, pierdem cu toții!

Cei care erați promotorii transparenței la Brașov sunteți astăzi, chiar oamenii care pun în aplicare practicile către care arătați cu degetul în campania electorală.

PSD Brașov, prin reprezentanții săi aleși, în Consiliul Local va avea întotdeauna un vot pentru pilonii importanți ai comunității: educație, sănătate, mediu, social, urbanism. În condițiile transparenței și al dialogului. Pentru interesul brașovenilor, respectând jurământul depus.”

 

 

sursa: PSD Brașov


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: