27
Sâm, Apr

sursa foto: realitatea.net

Eveniment

Fratele lui Marian Neacșu, șeful Secretariatului General al Guvernului, a fost numit administrator al Autorității Aeronautice Civile.

Mihai Neacșu nu are însă niciun fel de pregătire pentru această funcție. El a lucrat doar doar la firma agricolă a familiei. 

În CV-ul lui Mihai Neacșu scrie că este de profesie inginer mecanic, absolvent al Universității Politehnica din București. Iar în ceea ce privește experiența profesională, Mihai Neacșu a lucrat din 1998 până în prezent la firma familiei care are ca obiect de activitate cultivarea cerealelor și legumelor. Potrivit declarației de avere a lui Mihai Neacșu, a avut un salariu aici de doar 1.400 de lei lunar deși firma pe care a condus-o a avut o cifră de afaceri de 287 de mii de lei.

Mihai Neacșu mai deține și un PFA prin care a încheiat un contract cu Clubul Sportiv Municipal București. El s-a ocupat de pregătirea și antrenarea jucătorilor CSM București pentru competițiile din cadrul Federației Române de Scrabble. De aici a câștigat anul trecut aproape 30 de mii de lei. De asemenea, fratele lui Marian Neacșu mai apare ca administrator la o crescătorie de pui, unde secretarul general al Guvernului este acționar majoritar.

Principalul obiect de activitate al Autorității Aeronautice Civile Române este Siguranța traficului aerian. Mihai Neacșu a fost numit în funcția de administrator al instituției pe 25 februarie 2022, potrivit contractului de mandat semnat de către Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor și prim-vicepreședintele PSD.

Documentul arată că atribuțiile lui Mihai Neacșu sunt, printre altele: să reprezinte regia în raport cu terții și în justiție, să aprobe direcțiile principale de activitate și de dezvoltare a instituției și să numească respectiv să revoce directorii, dar și să le stabilească remunerația. Pentru toată această muncă, Mihai Neacșu are un salariu lunar brut de peste 12 mii de lei, adică aproximativ 7.400 de lei net.

Contactat de Libertatea, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a negat orice implicare în numirea fratelui său.

Da, este fratele meu! Nu am absolut nicio legătură cu numirea lui niciunde și nu cunosc amănunte, suntem asociați formal în acea societate de care se ocupă exclusiv! Nu păstrăm o legătură strânsă și ne vedem fiecare de viața lui! (...) În ceea ce privește firma, aceasta a rămas exclusiv în preocupările și administrarea lui din 2008! De atunci și până astăzi nu am mai trecut niciodată pe la sediul acesteia și nu m-a interesat ce activități desfășoară!"

Marian Neacșu are însă un antecedent în astfel de situații. În 2016 a fost condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare, după ce și-a angajat ilegal fiica la propriul birou parlamentar.

Reprezentanții ministerului Transporturilor au fost întrebați de jurnaliștii de la Libertatea care au fost criteriile pentru selecție și etapele numirii lui Mihai Neacșu. Aceștia au răspuns scurt: numirea s-a făcut în conformitate cu prevederile legale. 

 

 

sursa: realitatea.net


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: