03
Vin, Mai

Eveniment

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a susținut o conferință de presă despre evoluția pandemiei de Covid-19.

Oficialul a avertizat că numărul deceselor de coronavirus s-a dublat.

Nimeni nu impune nimic. Sunt doar recomandări, ca să putem să avem o vară cât mai liniştită, să ne putem face concediile, să nu fim în niciun fel în situaţia de a nu putea să mergem în concediu, pentru că ne îmbolnăvim noi sau membrii familiilor. Utilizarea măştii în spaţii închise sau mijloacele de transport în comun şi evitarea aglomeraţiei sunt măsuri deja cunoscute, la fel ca şi igiena mâinilor.

Autorităţile locale ar trebui să aibă în vedere igienizarea periodică a mijloacelor de transport în comun. (…) Să asigurăm aerisirea spaţiilor publice. Este una dintre metodele cele mai eficiente de reducere a transmiterii. Nu costă nimic, trebuie doar iniţiativă şi rigoare”, a precizat ministrul.

Alexandru Rafila a afirmat că numărul cazurilor de Covid-19 este în creștere, dar că nu există motive de îngrijorare momentan pentru că numărul de decese este scăzut, la fel și cel al pacienților internați la Terapie Intensivă.

Este a treia săptămână în care numărul de cazuri se dublează.

E un trend așteptat. Această creștere va dura circa 4-5 săptămâni, după care numărul de cazuri se va stabiliza și apoi să se reducă. (...) În momentul de față, pe măsură ce serviciile de ambulanță fac față, nu este necesară deschiderea de noi centre de testare. Sunt persoane care se testează singure, nu declară acest lucru și sfatul nostru este să se izoleze măcar 5 zile.

Nu este o urgență deschiderea centrelor de testare. Urgența era când aveam mii de solicitări la ambulanță. Sunt până într-o sută de solicitări la ambulanța București-Ilfov, ceea ce nu este mult. Vom lucra cu laboratoarele publice”, a precizat Rafila.

În ultima săptămână, 1.410 persoane au fost internate, dintre care 86 la ATI (68 dintre ei nevaccinați). În același interval, 33 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre două scenarii posibile în următoarea perioadă, din prisma evoluției numărului de cazuri: în cel mai optimist, vârful noului ”mini-val sau val” va fi atins în prima săptămână a lunii august, iar într-o variantă mai pesimistă vârful va fi atins la finalul lunii august-începutul lunii septembrie, cu 10.000 de cazuri zilnic.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: