01
Mie, Mai

Eveniment

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat dur NATO pentru că nu închide spaţiul aerian deasupra Ucrainei.

Discursul lui Zelenski:

„E timpul să ne amintim ceva. Garanţiile şi promisiunile de securitate, determinarea alianţelor, valorile care cred că au murit pentru unii.

Astăzi a avut loc Summit-ul NATO. Summit slab, summit confuz. Summit-ul care a arătat că nu toată lumea consideră că lupta ţărilor pentru libertatea Europei este obiectivul numărul unu.

Toate agenţiile de informaţii NATO cunosc bine planurile inamicului. Ele toate au confirmat că Rusia vrea să continue ofensiva. Cum se poate? De nouă zile purtăm un război brutal. Ne distrug oraşele, ne bombardează oamenii, copiii, zonele rezidenţiale, bisericile, şcolile, distrug tot ceea ce asigură o existenţă umană normală.

Cu toate acestea, ştiind că noile lovituri şi victime sunt inevitabile, NATO a luat decizia conştientă de a nu închide spaţiul aerian deasupra Ucrainei.

Considerăm că ţările NATO însele au creat o naraţiune conform căreia se presupune că închiderea cerului asupra Ucrainei va provoca o agresiune directă a Rusiei împotriva NATO.

Aceasta este autohipnoza celor care sunt slabi şi nesiguri în interior, în pofida faptului că deţin arme de multe ori mai puternice decât ale noastre.

Ar fi trebuit să vă gândiţi la oameni, la umanitate. Dar voi la ce v-aţi gândit la această întâlnire? Toţi oamenii care vor muri începând cu această zi vor muri din cauza voastră, din cauza slăbiciunii voastre, din cauza dezbinării voastre.

Tot ceea ce a putut face alianţa astăzi a fost să treacă prin sistemul său de achiziţii 50 de tone de motorină pentru Ucraina. Această motorină ne va ajunge, probabil, ca să putem da foc Memorandumului de la Budapesta. Ca să ardă mai bine.

Dar pentru noi, acesta deja a ars în focul trupelor ruse. Acesta este NATO pe care l-am dorit? Oare o astfel de alianţă aţi construit voi?

Astăzi, conducerea alianţei a dat undă verde pentru continuarea bombardării oraşelor şi satelor ucrainene, refuzând să creeze o zonă de excludere a zborurilor. Aţi fi putut închide cerul, dar, dar. Nu ştiu pe cine puteţi proteja şi dacă sunteţi capabili să vă protejaţi ţările voastre, ţările alianţei.

Nu puteţi să vă răsplătiţi cu noi în litri de combustibil pentru litrele noastre de sânge vărsat pentru Europa noastră comună, pentru libertatea noastră comună, pentru viitorul nostru comun.

Totuşi, sunt recunoscător prietenilor, prietenilor ţării noastre din NATO, sunt mulţi prieteni ai Ucrainei în alianţă. Parteneri de ai noştri sunt în majoritate acolo. Parteneri puternici, cei care ne ajută statul indiferent de situaţie, indiferent de decizii, din prima zi a invaziei şi, sunt sigur, până la victorie! Şi astfel nu ne simţim singuri, continuăm să luptăm, ne vom proteja statul, ne vom elibera pământul datorită eroilor noştri!”


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: