17
Vin, Mai

Eveniment

Unul din cei mai mari artiști ai muzicii clasice vine în martie la Brașov!

Pe 10 martie 2022, violoncelistul Mischa Maisky este invitatul Filarmonicii Brașov într-un concert simfonic eveniment.

Mischa Maisky este cunoscut în întreaga lume ca fiind unul din cei mai de seamă artiști ai muzicii clasice.

S-a născut la 10 ianuarie 1948 în Riga, Letonia, iar muzica a jucat întotdeauna un rol important în familia Maisky. Mischa a fost cel mai mic dintre trei copii. El povestește că sora sa mai mare, Lina, era pianistă, iar fratele său a început ca violonist, dar a trecut la muzicologie, orgă și clavecin datorită pasiunii sale pentru Bach.

Maisky a obținut un loc la Școala de muzică pentru copii din Riga, iar apoi la Conservatorul din Riga. Când fratele său s-a mutat la Leningrad, Mischa a mers cu el pentru a-și continua studiile pentru următorii patru ani.

În 1965 a debutat cu Filarmonica din Leningrad, ceea ce i-a adus porecla Rostropovici al viitorului. Un an mai târziu, s-a mutat la Moscova pentru a studia la renumitul Conservator.

În 1972, lui Maisky i s-a permis să emigreze în Israel, pentru a începe o a doua viață, așa cum o numește el. Cu o bursă din partea Fundației Culturale Americano-Israeliene, Maisky a studiat cu Piatigorsky în Statele Unite, iar debutul său american a avut loc la Carnegie Hall în 1973.

Maisky a lucrat și a colaborat cu cei mai mari muzicieni și dirijori, dar o consideră pe Martha Argerich ca fiind cea mai importantă colegă a sa.

În ultimii 25 de ani, împreună cu Deutsche Grammophon, a realizat mai bine de 30 de înregistrări cu orchestre precum Filarmonica din Viena și Berlin, London Symphony, Filarmonica din Israel, Orchestre de Paris, Orpheus und Chamber Orchestra of Europe și altele.

Unul dintre cele mai importante momente ale carierei sale a fost anul 2000 - acesta a fost dedicat în principal unui turneu mondial Bach, care a inclus peste 100 de concerte! Pentru a-și exprima admirația profundă pentru acest compozitor, Mischa Maisky a înregistrat pentru a treia oară Suitele solo de Bach.

În prezent, Maisky se consideră un cetățean al lumii: "Cânt la un violoncel italian, cu arcușuri franțuzești, corzi austriece și germane, fiica mea s-a născut la Paris, fiul meu mai mare la Bruxelles și cel mai mic în Italia, conduc o mașină japoneză, port un ceas elvețian, un colier indian și mă simt ca acasă peste tot unde oamenii apreciază și se bucură de muzica clasică", spune el.

Chiar și astăzi, la vârsta de 73 de ani, are o carieră solo activă. În prezent locuiește în Belgia.

Flamboaiant, deschis și mereu imprevizibil, Maisky aduce un aer hotărât romantic muzicii clasice din toate perioadele și stilurile.

În data de 10 martie, Mischa Maisky va ajunge la Filarmonica Brașov. Orchestra simfonică a Filarmonicii Brașov va fi dirijată de maestrul Tiberiu Soare, iar concertul va avea loc în sala Teatrului Sică Alexandrescu, pentru a permite cât mai multor oameni să ia parte.

Programul serii va fi:

P.I. Ceaikovski - Serenada în Do major pentru orchestră de coarde, op. 48

P.I. Ceaikovski - Nocturna în re minor pentru violoncel și orchestră nr. 4 op. 19

M. Bruch - Kol Nidrei, op. 47

P. I. Ceaikovski - Variaţiuni pe o temă Rococo pentru violoncel şi orchestră, op. 33

Biletele se găsesc la casieria Filarmonicii Brașov sau online pe bilet.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: