26
Vin, Apr

Eveniment

Ziua de 14 octombrie marchează anual Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice.

La nivel mondial, cantitatea de deșeuri de echipamente electronice și electrice (DEEE)  generate în acest an va cântări aproximativ 57,4 de milioane de tone – mai mult decât Marele Zid Chinezesc, considerată cea mai grea construcție  din lume.

Anul trecut, Global E-waste Monitor 2020 a raportat faptul că aproximativ 53,6 de milioane tone de DEEE au fost generate în 2019. Această cantitate a reprezentat o creștere de 21% în ultimii cinci ani față de 2014.

Acțiuni din Brașov dedicate Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice

Caravana ECOTIC, muzeul mobil al deșeurilor electrice, va fi disponibilă pentru vizite în perioada 13 – 17 octombrie în parcarea mall-ului Coresi. Sunt așteptați, în condiții de siguranță de sanitară, în special cei mici pentru a vedea diverse tipuri de echipamente electrice și electronice, dezasamblate, în scopul evidențierii conținutului reciclabil și periculos, alături de alte informații utile privind importanța reciclării și valorificării materiilor prime. Proiectul “Caravana ECOTIC” a fost desemnat de Comisia Europeană drept Best Environment LIFE Project în cadrul GREEN WEEK  2018.

De asemenea, ECO Civica Center împreună cu ECOTIC și Primăria Brașov organizează o campanie de colectare deșeuri electrice în perioada 16 – 17 octombrie, 2021.

Cetățenii Brașovului vor avea la dispoziție:

Preluarea GRATUITĂ de la domiciliu  în perioada 11 - 31 Octombrie 2021. Comenzile se vor face telefonic la numerele: 0742.400.404 si 0721.133.131 sau prin email la  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

16 puncte de colectare dedicate care vor fi amplasate în zilele de 16 si 17 octombrie (orar 10:00 – 17:00) în principalele zone ale orașului:

Astra - Bd. Saturn, lângă Orizont

Bartolomeu - Str. Gospodarilor, la Complex

Calea București - la parcul Someș

Centrul Vechi - Str. Avram Iancu intersecția cu Str. Bisericii Romane

Centrul Civic - lângă Sergiana Center

Craiter - Str. Harmanului, intersecția Lidl

Faget - Str. 13 Decembrie, lângă stația RAT / Carrefour

Florilor - Bd. Alexandru Vlahuță, in fata la ITC

Griviței nr. 47 - lângă locul de joaca

Livada Poștei - in parcare, lângă Biblioteca Județeană

Metrom - Str. Carpaților 60, incinta Metrom, depozit Eco Civica Center

Noua - Str. Prunului nr. 9, lângă stația RAT

Prund - Piața Unirii, lângă Troița

Răcădău - Parcul Trandafirilor, lângă Magnolia

Tractorul - la Piața Tractorul, intrarea din Str. Olteț

Stupini - Str. Barsei, in stația RAT

Pentru deșeurile predate la punctele de colectare se va organiza și o tombolă, premiile care vor fi oferite sunt: două cuptoare cu microunde, un aspirator, 4 fiare de călcat, 4 uscătoare de păr, 4 truse de scule. Extragerea va avea loc duminica, 17 octombrie 2021, ora 18:00, în parcarea mall-ului Coresi, la caravana ECOTIC.

Contextul european al reciclării deșeurilor electrice

Conform estimărilor la nivel european, 11 din 72 de articole electronice dintr-o gospodărie obișnuită nu mai sunt utilizate sau sunt deteriorate.

Pascal Leroy, Directorul General al WEEE Forum, organizația din spatele Zilei Internaționale a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice, menționează:

Mulți factori joacă un rol important în a face sectorul electricelor și al electronicelor circular și eficient din punct de vedere al resurselor. De exemplu, în anul 2020, organizațiile noastre membre, care preiau responsabilitatea producătorilor, au colectat și au asigurat reciclarea responsabilă a 2,8 milioane de  tone de deșeuri electrice și electronice. Însă un lucru iese în evidență: dacă cetățenii nu returnează echipamentele uzate, deteriorate, nu le vând sau nu le donează, va trebui să continuăm să exploatăm noi resurse, provocând mari daune mediului.

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice și Electronice din acest an pune accentul pe rolul crucial pe care fiecare dintre noi îl are în a face o realitate din circularitatea produselor electrice și electronice. Lucrul acesta este mai important ca niciodată, întrucât membrii guvernelor noastre participă la summitul privind schimbările climatice COP26 pentru a discuta despre măsurile la nivel global privind reducerea emisiilor de carbon. Fiecare tonă de DEEE reciclate înseamnă evitarea a aproximativ 2 tone de emisii de CO2 . Dacă toți predăm spre reciclare deșeurile noastre electrice și electronice, ajutăm la reducerea emisiilor nocive de CO2”.

Ruediger Kuehr, director al programului SCYCLE și șef al biroului UNITAR din Bonn, menționează că valoarea componentelor EEE din  „minele urbane” ale lumii este enormă.

„O tonă de telefoane mobile eliminată este mai bogată în aur decât o tonă de minereu de aur”

„Într-un milion de telefoane mobile, de exemplu, sunt 24 kg de aur, 16.000 kg de cupru, 350 kg de argint și 14 kg de paladiu - resurse care ar putea fi recuperate și returnate ciclului de producție. Astfel, dacă nu reușim să reciclăm aceste materiale, trebuie să exploatăm noi resurse provocând daune mediului”, a explicat Ruediger Kuehr

Mai multe detalii despre domeniul reciclării deșeurilor electrice și campanii dedicate acestora sunt disponibilie pe website-ul ECOTIC și pagina de Facebook a organizației.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: