04
Sâm, Mai

Eveniment

PMP Brașov salută declaratia primarului ales, conform căreia Primăria Brașov va proteja producătorii locali.

Personal, aștept măsura aceasta cu nerăbdare, pentru că sunt producător local direct interesat de pârghii reale care să sprijine vânzarea produselor rezultate după atâta muncă grea.

Sunt, însă, curios cum și, mai ales, când va face primarul acest lucru. Sunt bune și necesare vizitele în piețe, dar nu suficiente.

E nevoie de măsuri concrete, precum prioritate la ocuparea spațiilor de vânzare pentru producătorii din județul Brașov, susținerea ideii de ”produs local” inclusiv prin separarea producătorilor pe zone de proveniență, separarea producătorilor reali de comercianții de legume și fructe, (foarte utili în piețe, dar din altă categorie), gratuitate pentru micii producători, (adică acei țărani autentici pe care îi vedem la intrarea în piețe, cei care nu pot scoate din vânzarea pătrunjelului sau morcovilor din grădinița de lângă casă și taxă de piață, și cheltuieli cu transportul, și bani pentru semințe, și profit pentru a se întreține).

Poate de aceea se practică vânzarea pe alei. Micii producători ar fi în interiorul pieței dacă ar fi tarabe libere pentru ei, ieftine, cu tarife nestandardizate la metrul pătrat, ci corelate cu tipul și cantitatea de marfă vândută. Sperăm că nu-și imaginează cineva ca din 20 de legături de pătrunjel cules din grădina de lângă casă se pot achita chirii în piață, astfel încât să rămână și producătorul cu ceva bănuți, măcar pentru a se întoarce acasă cu o pâine.

Am văzut și noi comercianții de pe alei. Nici pe cei cu fructe de pădure, de exemplu, nu îi vedem înăuntru. Sunt, în general, persoane de etnie rromă, care petrec zile și nopți în șir în pădure pentru a le culege. Nu încurajăm furtul și nici evaziunea fiscală, însă nu am văzut niciun pădurar care să fi confiscat marfa de la ei cu proces-verbal, să o fi evaluat pentru a o aduce în piețe și a o comercializa. Așa ar fi legal, dar noi nu am văzut pădurari vânzând afine sau cătină.

Prin urmare, solicităm găsirea unei soluții legale, logice și urgente pentru ca cetățenii Brașovului să aibă acces și la astfel de produse provenite și de la astfel de comercianți.

Salutăm, de asemenea, și inițiativa primarului Coliban de a se deconecta de pe facebook și de a reveni în real life. În piețe și printre oameni. Acolo unde se consumă viața de zi cu zi.

Ce nu salutăm? Ei, bine, nu salutăm felul în care se aruncă vina pentru această situație din piețe exact în curtea instituțiilor din subordinea Primăriei Brașov, respectiv Poliția Locală și Administrația Piețelor. Stă în pixul său să o rezolve, să o așeze în ordine, să termine ”mafia” și să acorde o șansă celor care muncesc pentru marfa de pe tarabă. Inclusiv celor cu pătrunjelul, sau cu afinele și cătina de pădure.

Să acorde o șansă celor care o muncesc, nu doar o cară din depozitele en-gross spre piețe. Deși, repet, sunt bineveniți și aceștia, pentru că dețin firme care dețin CAEN-ul potrivit, plătitoare de impozite și taxe, chiar dacă prețurile la intermediari sunt mult mai mari decât la ”prima mână”.

Sunt cel puțin două instituții care l-ar putea sprijini pe primar în demersul său de a face o triere a acestora: Direcția Agricolă și ANSVSA.

Prima, are situația completă a producătorilor agricoli, pe localități, cu nume și prenume. Suntem curioși dacă i-a fost vreodată solicitată de către cei care coordonează piețele, sau de către primar. Dacă se doresc verificări suplimentare, un simplu telefon la primăria pe raza căreia se află cultura sau livada producătorului verificat, la Biroul Agricol, ar confirma dacă acesta mai cultivă sau nu marfa vândută pe tarabă, sau este doar un intermediar, așa cum, de ani de zile, funcționează lucrurile în piețe.

Cea de-a doua este instituția care verifică siguranța alimentelor vândute, ANSVSA. Și aceasta are o situație cu producătorii avizați, nu trebuie decât să i se solicite.

Primarul declara în piață, în fața presei care l-a însoțit, că ”avem nevoie de produse naturale și de calitate și trebuie să protejăm toți acești producători. Pe de altă parte trebuie să protejăm banul public și să ne asigurăm că avem venituri reale din încasările din piețe”. Când spune că avem nevoie de produse naturale, la cine se referă? Dacă se referă la cetățeni, îl anunțăm că aceștia au acces doar la ce li se oferă în piețe și magazine. Cu siguranță au nevoie de produse naturale, dar producătorii acestora nu ajung la ei. Tocmai pentru că nu sunt lăsați, sprijiniți, ajutați, încurajați. Producătorii de produse naturale își vând marfa pe internet, din gospodăria proprie, își deschid propriile magazine sau o trimit în alte țări.

Uneori, dar doar uneori, sunt scoși în piața publică pentru ca autoritățile să se laude cu ei. Și chiar au cu ce, câtă vreme verificările în cazul acestor evenimente sunt mult mai dure decât în cazul piețelor, de unde,de altfel, se fac zilnic cumpărături. Producătorii reali au atestate reale, au culturi reale, au livezi reale, (verificate), au avize ANSVSA pe punctele lor de lucru și pe produs, plătesc impozite, nu au datorii la stat (li se cer inclusiv certificate de neurmărire fiscală de la primărie si de la ANAF care să demonstreze că sunt la zi cu dările) și își achită taxa de participare la respectivul eveniment, care nu este niciodată gratuit. Dacă ar lipsi un singur document din dosarul cu cererea de participare, nu ar fi acceptați. La piață cum e?

Sunt foarte mulți oameni care spun că Poliția Locală îi tolerează pe acești comercianți și de astăzi încolo trebuie să fie foarte clar că nu mai sunt tolerați că nu acceptăm astfel de comportamente, iar polițiștii locali sunt datori să intervină. Este o concurență ilegală.” – a mai declarat primarul în piață. De acord, dar nu 100 %. Am fi complet de acord dacă ni s-ar face dovada faptului că acești oameni ar fi avut tarabe la dispoziție din partea administratorului pieței, și-ar fi permis și taxa de tarabă, dar le-au refuzat pentru că așa sunt ei, evazioniști.

Prin urmare, PMP Brașov, prin specialiștii lui, se pune la dispoziția Executivului Primăriei cu servicii de consultanță, în cazul în care se dorește rezolvarea situației din piețe și sprijinirea producătorilor locali reali.

Cu respect pentru breasla Dvs, pentru producătorii agricoli și pentru brașoveni, Economist Marius Comșa Vicepreședinte - Departament pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din organizația județeană PMP Brașov.

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: