04
Sâm, Mai

sursă foto: zf.ro

Eveniment

Parlamentarii dezbat și votează luni, de la ora 14:00, moțiunea de cenzură depusă de PSD.

UPDATE:

Ședința Parlamentului a fost suspendată din lipsă de cvorum. Doar 226 de aleși au fost prezenți în sală. Cel puțin cinci parlamentari au lipsit de la grupurile PSD. 

Doar 170 de parlamentari s-au aflat în sala de plen, astfel că s-a luat decizia ca dezbaterile să fie amânate până la ora 15:30. Pentru a fi cvorum, e nevoie de o prezență de minim 233 de parlamentari.

 

Între timp, președintele UDMR Kelemen Hunor a declarat că parlamentarii formațiunii se vor prezenta la votul privind moțiunea de cenzură, dar nu vor vota. Imediat după acest anunț, președintele PSD Marcel Ciolacu a purtat negocieri cu Hunor, în speranța că îl va determina să voteze moțiunea.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

Ultimele calcule înaintea votului arată că partidele care susțin moțiunea - PSD, Pro România, ALDE și PPUSL - strâng la limită o majoritate cu care să demită Guvernul, însă orice absență ar putea duce la un eșec al opoziției. Cel mai probabil, soarta moțiunii va sta în mâinile parlamentarilor minorităților naționale. De acolo speră PSD să obțină câteva voturi vitale pentru a-l da jos pe Ludovic Orban. Între timp, PSD în loc să câștige voturi, pierde parlamentari.

În acest moment, calculele arată că PSD se bazează pe votul propriilor parlamentari, 193 la număr, pe cele 24 de voturi ale Pro România, 7 voturi de la ALDE și 9 voturi de la PPUSL. În total, ar fi vorba despre 233 de voturi, adică fix numărul necesar pentru a demite Guvernul. De asemenea, conducerea partidului a purtat negocieri și cu o parte dintre parlamentarii minorităților naționale, de unde speră să mai vină măcar 2-3 voturi. Astfel, într-un scenariu fericit pentru PSD, moțiunea va fi adoptată cu 235-236 de voturi, departe de previziunea optimistă a lui Marcel Ciolacu, cel care spunea că moțiunea va fi votată de 250 de parlamentari., notează digi24.ro.

Marea îngrijorare a social democraților ține de negocierile duse de oamenii lui Ludovic Orban cu parlamentari de la PSD și Pro România, pe care încearcă să îi convingă să nu voteze moțiunea. În ultimele zile au fost purtate negocieri om la om și nu este exclus ca luni, înainte de vot, parlamentari din tabăra PSD-ALDE-Pro România să lipsească din plen.

„Fiind un vot atât de strâns, orice „greșeală”, intenționată sau nu, poate decide soarta moțiunii. Este suficient să fie plecat un parlamentar din sală când se votează, sau să pună greșit bilele în urnă și moțiunea nu trece”, explică un lider din conducerea PSD.

Partidul și-a anunțat deja parlamentarii că dacă vor lipsi nemotivat vor fi excluși din PSD. 

Trei scenarii pentru moțiunea de cenzură

Pentru ca ședința de plen de luni să aibă loc, iar parlamentarii să dezbată și să voteze moțiunea de cenzură, este necesar ca cel puțin 233 de parlamentari să își înregistreze prezența. Ținând cont că partidele care susțin guvernul nu vor participa la ședința de plen, este posibil ca PSD să nu reușească să strângă cvorumul de ședință necesar, iar ședință de plen să fie amânată pentru o dată ulterioară. Problema pentru PSD, în această situație, ține de contestația făcută de liberali la CCR. O moțiune depusă în sesiune extraordinară și votată după 1 septembrie, în sesiune ordinară, ar putea fi neconstituțională.

Dacă are loc ședința de plen și moțiunea de cenzură nu strânge cel puțin 233 de voturi „pentru”, Guvernul Orban rămâne în funcție, însă PSD poate să depună o nouă moțiune de cenzură după data de 1 septembrie, când Parlamentul intră în sesiune ordinară.

Dacă moțiunea de cenzură strânge 233 de voturi, Guvernul Orban este demis și poate rămâne interimar cel mult 45 de zile. În acest timp, președintele cheamă partidele la cunsultări și propune un prim-ministru. Klaus Iohannis a declarat în repetate rânduri că nu va da un nou mandat PSD, chiar dacă social democrații au anunțat că au o propunere de premier și un program de guvernare. 

Cel mai probabil, actualul guvern va rămâne interimar până cel puțin la alegerile locale din 27 septembrie.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: