12
Dum, Mai

sursa foto: stiripesurse.ro

Eveniment

Plenul Senatului a respins miercuri, în ședință extraordinară, proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc.

În afara voturilor UDMR pentru lege, toate celelalte voturi au fost contra. „Votez împotriva proiectului de lege. Doamne, ocrotește România!”, a spus un senator la votul final, prin telefon. „Votem cu două mâini” împotriva legii, a declarat alt senator. Mai mulți parlamentari au afirmat că legea este „rușinoasă și anticonstituțională”, alții că România este „indestructibilă”. Alți senatori s-au declarat nemulțumiți că nu au putut și ei să ia cuvântul la dezbateri. „Vă dau un exemplu de armonie etnică: Dobrogea”, a indicat un senator la vot. „România nu este de vânzare”, a zis un coleg de-al său. „Votem împotriva acestei aberații legislative”, a afirmat și un fost ministru.

Propunerea legislativă fusese adoptată tacit de Camera Deputaților și episodul a provocat acuzații politice între Klaus Iohannis și PNL pe de-o parte și PSD pe de altă parte. La votul final, prin telefon,

„PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înțelegeri se fac în Parlamentul României”, a acuzat miercuri președintele Klaus Iohannis.

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a cerut audierea conducerilor SRI și SIE pe această temă în Parlament, dar și chemarea șefului statului pentru a-și proba afirmațiile. Tăriceanu a spus că președintele Klaus Iohannis a facut cea mai grava acuzatie care s-a facut in Romania dupa decembrie 1989: a acuzat un partid parlamentar ca are o intelegere ascunsa cu o putere straina pentru a ceda o parte din teritoriul national.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a spus că și dacă „ar înnebuni” toți parlamentarii și ar vota autonomia Ținutului Secuiesc, CCR ar respinge proiectul pentru că este neconstituțional.

PSD a spus că acuzațiile șefului statului nu sunt adevărate. „Îi amintesc președintelui Iohannis că nu a avut nicio reacție când ambasadorul României la Budapesta a fost terfelit în urmă cu câteva zile. A tăcut complice. Dacă era un adevărat patriot, l-ar fi apărat pe Ambasadorul român!”, a transmis Marcel Ciolacu, liderul interimar PSD.

„Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României”, se arată în proiectul de lege iniţiat de deputaţii UDMR Zsolt-Istvan Biro şi József-György Kulcsar-Terza.

Iniţiatorii susţin că înfiinţarea regiunii autonome este o expresie a identităţii istorice a zonei şi va asigura egalitatea de şanse a cetăţenilor şi protecţia identităţii naţionale maghiare.

„În limitele legii, este de dorit transferarea în competenţa regiunii şi a unor sarcini care aparţin unor competenţe naţionale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop”, se mai arată în proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputaților.

Ţinutul Secuiesc, care ar urma să fie compus din judeţele Covasna, Harghita precum şi „scaunul istoric Mureş”, ar avea un preşedinte cu mandat de patru ani.

„În Ţinutul Secuiesc limba maghiară are acelaşi statut ca şi limba oficială a statului. Toţi cetăţenii domiciliaţi sau rezidenţi în Ţinutul Secuiesc au dreptul să folosească ambele limbi în condiţii egale, în viaţa privată şi cea publică, inclusiv în cadrul instituţiilor publice, precum şi în faţa autorităţilor publice, atât oral cât şi în scris”, conform proiectului de lege.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Senatul se va reuni de urgență în ședință, de la ora 14.00, pentru a respinge Legea privind autonomia Ținutului Secuiesc.

”Astăzi, de la ora 14.00, am convocat plenul Senatului cu un singur punct pe ordinea de zi. Senatorii PSD vor vota ÎMPOTRIVA proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc!”, scrie Robert Cazanciuc.

Această lege a fost adoptată tacit, marți, în Camera Deputaților.

Proiectului adoptat tacit de Camera Deputaților include o listă de teritorii din Ținutul Secuiesc în cazul cărora se va acorda autonomia. De asemenea, în textul proiectului se prevede că limba maghiară devine - în respectivele zone - limbă oficială, la fel ca limba română.

Zona din centrul țării ar urma să fie administrată independent. Iată cum, potrivit proiectului de lege.

"Competențele regiunii sunt stabilite prin prezentul statut al regiunii, de lege, sau de dreptul internațional. Competențele specifice ale regiunii nu pot fi puse în discuție sau limitate decât prin lege sau aplicând dreptul international, se mai precizează în proiect.
Regiunea are dreptul de decizie și de gestionare în domeniile care aparțin competențelor sale specifice. Acest drept include adoptarea și exercitarea unei politici proprii regiunii. În limitele legii, este de dorit transferarea în competența regiunii și a unor sarcini care aparțin unor competențe naționale. Regiunea trebuie să dispună de mijloacele necesare realizării acestui scop", conform proiectului de lege.

Inițiatorii specific și faptul că autonomia regiunii Ținutului Secuiesc nu afectează integritatea teritorială și suveranitatea statului român.

Regiunea autonomă va cuprinde, potrivit proiectului de lege, atât actualele județe Covasna și Harghita, cât și scaunul istoric Mures, care aparține judetului Mures.

Scaunele sunt teritorii tradiționale secuiești.

"a) Scaunul Kczdi (Kczdiszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Targu Secuiesc (Kczdivasarhely)

b) Scaunul Orbai (Orbaiszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Covasna (Kovzszna)

c) Scaunul Sepsi (Sepsiszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Sfantu Gheorghe (Sepsiszentgyorgy)

d) Scaunul Ciuc (Csikszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Miercurea Ciuc (Csikszereda)

e) Scaunul Odorhei (Udvarhelyszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Odorheiu Secuiesc (Szckelyudvarhely)

f) Scaunul Gheorgheni (Gyergyoszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Gheorgheni (Gyergyoszentmiklos)

g) Scaunul Mures (Marosszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Targu Mures (Marosvasarhely)

h) Scaunul Miclosoara-Bradut (Miklosvar-Bardoc) (Miklosvar-Bardocszck), care cuprinde localitatile apartinatoare, avand resedinta la Baraolt (Barot)", arata initiativa legislativa a deputatilor UDMR.

Proiectul mai arată că autonomia regională este exercitată de Consiliul de Autoadministrare, autoritate publică regională aleasă prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, precum și de Comisia de Autoadministrare desemnată de acesta.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: