27
Sâm, Apr

sursă foto: Primăria Brașov

Eveniment

Prima fază a proiectului de reabilitare a pietonalei din Răcădău se apropie de final.

Constructorul mai are de placat cu granit aproximativ 10% din trepte, de realizat grădina urbană, care va echilibra culorile și va oferi o zonă naturală și placările cu lemn ale amfiteatrului, care vor fi ultima fază a lucrărilor. În această etapă au fost realizate asfaltările aleilor și s-au făcut teste pentru stratul special, colorat, care va fi aplicat peste asfalt. Acesta însă trebuie aplicat după trei săptămâni de la turnarea asfaltului. Materialul este un bicompozit antiderapant, care are și rolul de a atenua riscul de rănire.

„Lucrările de pe pietonalul de pe Valea Cetății sunt într-o fază destul de avansată, s-a procedat la aplicarea covorului asfaltic. Am stabilit împreună cu proiectantul soluția colorată care va fi aplicată peste stratul de asfalt, în așa fel încât să nu fie alunecoasă nici când este umedă, iar cei care se vor da cu bicicleta sau cu rolele să nu se accidenteze, să nu se rănească, nici în cazul unei căderi. Am procedat la demolarea fântânii arteziene vechi și urmează să semnăm contractul pentru execuția fântânii noi, conform proiectului“, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas, după o inspecție în teren pentru a verifica stadiul proiectului.

„Este în execuție, din toamna anului trecut, etapa întâi a proiectului, și se apropie de finalizare. Facem ultimele finisaje și realizăm asfaltările. Acest asfalt va trebui să stea trei săptămâni, cum era în proiect de la început, până îl vom putea vopsi în cele 9 culori pe care le-am stabilit de anul trecut și pe care le-am comandat din Italia. Materialul pe care-l vom aplica este unul special pentru spații publice și nu un marcaj rutier obișnuit. În această etapă am executat lucrările pe care le-am proiectat și care au ținut cont de studiul sociologic făcut înainte de demararea acestui proiect, respectiv realizarea de jardiniere cu spații verzi de peste 500 metri pătrați, am plantat peste 150 de arbori și arbuști pentru a crea umbră în zonă. De asemenea, lângă fântâna propusă s-a realizat un amfiteatru din beton, care momentan este realizat ca și structură, urmând să fie placat cu lemn exotic. Placarea cu lemn va fi ultima operațiune din șantier, deoarece nu vrem să compromitem lemnul cât timp mai sunt alte lucrări de făcut. O altă lucrare a fost înlocuirea sistemului de iluminat public cu un sistem modern, pe bază de led, care să asigure o lumină corespunzătoare pentru zona respectivă și care este în funcțiune de aproximativ 3 săptămâni“, a precizat Lucian Păltănea, arhitectul care a proiectat reabilitarea pietonalei din Răcădău.

În plus, lucrările cuprind refacerea rețelelor de utilități publice (iluminat și drenaj/canalizare), sistemul de irigații va fi automatizat și vor fi instalate trei cișmele, câte una pentru fiecare „etaj“ al pietonalului. De asemenea, vor fi instalate camere de luat vederi și un sistem de internet wifi.

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: