10
Vin, Mai

sursa foto: digi24.ro

Eveniment

Peste un milion de români, alături de peste un miliard de credincioși catolici și protestanți din întreaga lume sărbătoresc astăzi Învierea Domnului.

Paștele pe care îl celebrează azi credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici va fi urmat, duminica viitoare, de sărbătoarea similară a creștinilor ortodocși.

Este o sărbătoare aparte anul aceasta, care se celebrează în condiții nemaiîntâlnite. Ca niciodată, bisericile sunt goale, iar credincioșii sunt chemați să-l regăsească pe Dumnezeu în intimitatea ființei lor și a căminelor lor. Bucuria Învierii își face loc în solitudine, trecând peste durerea acestor zile în care omenirea suferă din cauza pandemiei.

Papa Francisc a celebrat sâmbătă seara Vigilia Pascală, iar lipsa credincioşilor, ca urmare a restricţiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, a fost evidentă în momentele în care Sfântul Părinte a slujit aproape singur în imensa Bazilică Sfântul Petru. La slujba prin care este adusă vestea Învierii lui Iisus Hristos au fost prezenţi doar câțiva demnitari şi credincioşi, într-o biserică ce poate primi mii de vizitatori. Piața San Pietro a fost lipsită de miile de pelerini care în anii trecuți asistau la ceremonie.

„Să fim solitari și solidari”, a fost mesajul Vaticanului pentru cei peste un miliard de credincioși din toată lumea de acest Paște ieșit din comun, în care oamenii sunt blocați în case din cauza noului coronavirus.

Binecunoscuta binecuvântare a Papei „Urbi et Orbi” de duminică, va avea loc în prezenţa a doar câtorva persoane. 

Toate sărbătorile papale din Săptămâna Sfântă au avut loc fără public, iar slujbele prilejuite de sărbătorirea Paştelui catolic în Cetatea Vaticanului au putut fi urmărite online.

Mesajul Papei Francisc: Să nu vă fie teamă!

Pentru cei peste un miliard de credincioși catolici care au urmărit transmisiunea în direct de la Vatican, la televizor sau pe internet, cuvintele și rugăciunile Papei Francisc au venit ca o mângâiere: „Mesajul de speranță nu trebuie limitat la spațiile noastre sacre”. În predica sa, Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși să nu-și piardă curajul în fața suferințelor aduse de pandemia de coronavirus. Este timpul unui nou început, iar întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt, a spus Papa, care a pledat pentru viață cerând oprirea avorturilor și făcând din nou apel către liderii lumii să pună capăt războaielor.

„(…) Să nu vă fie teamă. Nu vă temeți. Iată mesajul de speranță. Este un mesaj pentru noi astăzi. Sunt cuvintele pe care Dumnezeu ni le repetă în noaptea pe care o traversăm. În această noapte, dobândim un drept fundamental, care nu va fi luat. Dreptul la speranță. (…)", a spus Papa Francisc, potrivit digi24.ro.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: