19
Dum, Mai

b365.ro

Eveniment

Tâlhăria este una din infracţiunile cu pericol social ridicat deoarece are consecinţe imediate în plan fizic asupra individului, iar ulterior poate provoca afecţiuni psihice majore asupra victimei.

În ceea ce priveşte modul de operare, autorii tâlhăriilor fie surprind victimele într-un moment de neatenţie şi smulg din mâna acestora genţile sau telefoanele mobile, fie le acostează sub diverse motive, şi, prin ameninţare sau utilizarea violenţei, le deposedează de bunuri.Aceștia atacă rapid, din spate, după care se amestecă în mulțime și își pierd urma.

În majoritatea cazurilor, infractorii au ales victimele din rândul persoanelor care se deplasau singure şi cu puţine posibilităţi de a riposta, de cele mai multe ori după lăsarea întunericului, când vizibilitatea este redusă.

Reprezentanții poliției au câteva sfaturi pentru oameni, pentru a evita să se întâlnească cu situații neplăcute.

Evitaţi deplasările pe trasee situate în zone mai puţin circulate (câmpuri, parcuri, şantiere etc.)

Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate ori în care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, baruri, etc); este bine ca în astfel de cazuri să fiţi însoţiţi.

Când observaţi că sunteţi urmăriţi de un individ (sau de mai mulţi), deplasaţi-vă prin zone intens circulate și iluminate(chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului inițial).

Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări, telefoane mobile).

Evitați să mergeţi la cumpărături avand mulți bani asupra dvs, luați doar suma necesară efectuării acestora.

Poşeta atârnată de umăr trebuie în permanenţă protejată cu mâna.

Evitați să vă lăudați  persoanelor necunoscute sau amicilor ocazionali cu valorile pe care le aveţi asupra dumneavoastră, puteţi rămâne fără ele.

Nu vă lăsaţi atraşi în locuri lăturalnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei ieftine).

Dacă sunteţi agresaţi, să nu aveţi reţineri să ţipaţi; o astfel de reacţie îl poate determina pe infractor să vă lase în pace şi să părăsească în grabă locul.

În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile pretinse de agresor. Reţineţi însă cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sunați la 112, se arată într-un comunicat de presă a Poliției Brașov.

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: