24
Dum, Ian

Economic

Se spune ca stilul si modul de amenajare a unei locuinte dezvaluie anumite aspecte legate de personalitatea proprietarului. In functie de anumite detalii specifice unui anumit design, putem observa o persoana care tinde a fi mai conservatoare sau dezinvolta, are preferinte pentru o anumita culoare sau pune accentul mai mult pe confort sau pe estetica.

De multe ori, anumite amenajari interioare nu definesc un anume stil, ci prezinta un amestec idei si influente venite din directii diferite, uneori chiar opuse, ce nu se armonizeaza corespunzator. Acest lucru se petrece din cauza faptului ca oamenii nu cunosc trasaturile si caracteristicile unui anumit design pe care sa si-l insuseasca in propria locuinta. Procesul de identificare a acestor stiluri de amenajare interioara este foarte util in realizarea unui spatiu de care sa se poata bucura oricine si, in cele din urma sa se simta realmente ca in propriul camin.

Iata care sunt cele mai populare stiluri de design pentru anul 2019 si cum se individualizeaza acestea!

Stilul contemporan

Acest stil este dicat, in primul rand de nuante si detalii calde care, uneori, pot fi receptate ca distante si inerte. Este un design estetic care incorporeaza o combinatie de stiluri moderne si traditionale, asigurand un spatiu confortabil si elegant. Popularitatea sa intr-o continua crestere determina a fi, adesea, confundata cu alte stiluri, insa finisajele cu carcater unic si culorile specifice face posibila distingerea mai usor.

Culorile sunt tonuri luminoase, calde, echilibrate si pastelate. Finisajele se remarca prin aspecte la fel de calde, ca lemn-furnir, usile din lemn masiv care au un aspect lustruit si panouri tapitate cu piele. De asemenea, se opteaza si pentru materiale textile care modeleaza practic ambianta acestui stil, precum catifeaua, plusul sau pielea.

Ca idee generala, este un stil indraznet care include pete de culoare luminoase, are un aspect neted, curat si cu o prezenta bogata a formelor geometrice, utilizand frecvent liniile curbe.

Stilul modern

O casa amenajata intr-un stil specific modern se refera in mod obisnuit la linii curate si clare, o paleta de culori simpla si utilizarea unor materiale elementare din care se desprind, in principal, metalul, sticla si otelul. Design-ul modern utilizeaza un aspect simplu in fiecare element, mai cu seama in ceea ce priveste mobilierul. Livingul se remarca printr-o bliblioteca larga realizata din lemn cu detalii lucrate manual, canapele cu o forma usor asimetrica, iar in celelalte incaperi se poate merge pe detalii minimaliste, desene geometrice, obiecte de epoca cu aspect traditional si mobila dormitor alba.

In general, acest stil este adaptat cu succes in spatiile mici, intrucat amplifica iluzia de largime si spatialitate prin culorile naturale si neutre, numarul mare de ferestre datatoare de lumina naturala, usile largi si alte cateva elemente de design specific utilizate in mod obisnuit.

Stilul industrial

Acesta are efectul de a ne purta inapoi in timp, in era industriala, accentuand utilizarea liberala a otelului expus cu elemente din lemn, adesea completate de pereti cu aspect caramidal. Varianta moderna include, de regula, accente de tonuri de cupru care contureaza un decor rustic si matur. Un punct notabil in aceasta privinta consta in faptul ca decorul industrial variaza destul de des de la rustic, la modern, de la linii clare si curate la cele robuste, de epoca.

Pe baza preferintelor, se poate opta pentru un decor luminos sau unul mai intunecat cu accente antice. Intocmai cum ii sugereaza si numele, acest stil se inspira din imaginea unui depozit sau pod urban care ofera sentimentul de cruditati neterminate in marea majoritate a elementelor.

Stilul boem

Stilul boem surprinde un spirit lipsit de griji si aventuros specific unei vieti avangardiste. Dispune de aplicarea creatoare a modelelor bogate si culorilor pline de vibratie, mai cu seama cele cu tonuri de rosu sau violet. Formula magica este sa se aiba in vedere realizarea unui spatiu „dezordonat” intentionat. Accentul cade pe elemente de natura textila, precum pernele, covoarele sau tapiseriile pentru a se creiona o ambianta calda si primitoare. Mobilierul trebuie sa posede vibratii etnice sau nomade, desenele de inspiratie marocana, sud-vestica sau tribala se afla in tendinte in anul ce urmeaza.

Stilul scandinav

Imaginea stilului scandinav are la baza simplitatea naturala a culturii nordice. Carcateristicile specifice se bazeaza pe discretie, curatenie, ordine si o puritate foarte atractiva. Mobilerul care se incadreaza in acest stil tinde sa asigure functionalitate si o estetica artistica cu note sculpturale chiar. Paletele de culori sunt natural-neutre, cu doze puternice de alb imaculat si elemente naturale.

Pardoseala din scandura lata este cea mai comuna in stilul scandinav, iar petele de culoare specifice sunt inspirate din natura. Fundalul unui decor de acest fel se recomanda a ilustra nuante de alb sau culori neutre, pentru a permite obiectelor sa iasa in evidenta.

Indiferent de stilul design-ului care va atrage, este extrem de util pentru oricine sa poata identifica o anume parte, macar din numeroasele componente ce definesc aceste stiluri.