17
Joi, Aug

Arhiva video

Live

Social
Instrumente
Caractere

                Cardul național de sănătate ar putea fi desființat, iar toate informațiile vor fi transferate automat către un nou tip de carte de identitate. Documentul va fi unul electronic, iar pe lângă date de identificare obișnuite, vor fi incluse și informații biometrice precum scanarea facială, dar și amprentele titularului.

                Potrivit unui proiect de lege, cardul de sănătate ar putea fi desfiinţat, iar informaţiile de pe el introduse pe un nou tip de carte de identitate. Proiectul se  aflat în dezbatere publică pe site-ul MAI ce ar trebui să contribuie la dezvoltarea conceptului de carte electronică. Cărţile de identitate vor fi schimbate cu cărţi electronice, care pot fi eliberate de la naştere, la solicitarea părinţilor, acestea urmând să aibă valabilitate doi ani, patru ani sau zece ani, în funcţie de vârsta titularului. Pe cartea electronică de identitate vor fi datele titularului care sunt şi acum în actul de identitate, precum şi date biometrice, respectiv imaginea facială şi amprentele de la două degete. Brașovenii sunt de părere că este vorba de o cheltuială în plus, fără justificare.

                Punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple se va face în termen de aproximativ 18 luni. „ Conceptul de înlocuire a cardului național de sănătate, cu noua carte de identitate, este încă din anul 2006, odată cu apariția legii 95. Acest proiect de act normativ, care se află în dezbatere publică prevede faptul că odată cu intrarea în posesie, de către cetățeni, a noilor acte de identitate, cardul național de sănătate nu va mai fi folosit ’’ a declarat, pentru www.brasovtv.com, Daisa Ancuța, purtător de cuvânt CAS Brașov.

               Cartea electronică de identitate va permite titularului autentificarea în sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne, ale administraţiei publice, dar și în alte sisteme informatice care vor fi stabilite prin hotărâre de Guvern.