19
Mar, Iun

sursa foto: A.N.M.

Eveniment
Instrumente
Caractere

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis două avertizări cod galben şi cod portocaliu de ger, pentru următoarele cinci zile.

COD GALBEN

Intervalul de valabilitate este cuprins între 25 februarie și 01 martie. Valul de frig va cuprinde treptat toată țara, astfel că se vor înregistra temperaturi cu peste 10…15 grade mai coborâte decât valorile normale pentru această perioadă din an.

Temperaturile maxime vor fi negative în toate regiunile și va fi ger noaptea și dimineața, la început cu precădere în jumătatea de nord a țării, iar apoi și în restul teritoriului. Intensificările temporare ale vântului vor amplifica senzația de rece.

Din această seară și până duminică noapte, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, în Muntenia, Oltenia, sudul Banatului și Dobrogea vor fi ninsori temporare, care în sud-vest vor deveni moderate cantitativ. Vântul va avea intensificări în medie cu 45…50 km/h în majoritatea zonelor, iar în partea de sud-est a teritoriului rafalele vor atinge local 55…65 km/h.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 26 februarie, ora 03 – 01 martie, ora 10

Fenomene vizate: temperaturi foarte scăzute, atât noaptea, cât și ziua;

Zone afectate: Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea;

În Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea valul de frig se va intensifica, gerul va fi persistent chiar și pe parcursul zilelor, când valorile termice vor fi comparabile cu recordurile înregistrate în această perioadă.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse frecvent între -12 și -8 grade, iar cele minime se vor încadra în general între -22 și -12 grade. Rafalele vântului vor accentua senzația de frig.

Din dimineața zilei de luni, 26 februarie, aria ninsorilor se va extinde. În sud și sud-est acestea vor deveni local abundente și vor fi viscolite, în special în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei.