11
Sâm, Mai

Brasov TV

Eveniment

Prima expoziție dedicată obiectelor din tranșeele de război a ajuns și la Brașov. Peste 200 de piese recuperate din cele două războaie mondiale au fost expuse la Casa Mureșenilor. Multe dintre obiecte au fost recondiționate. Expoziția va fi deschisă până în luna iunie.

În anul în care celebrăm Centenarul României Mari, Muzeul Casa Mureșenilor organizează primul eveniment expozițional major dedicat memoriei înaintașilor. „ Arta Tranșeelor  ” este prima expoziție din România realizată în jurul acestui concept și cuprinde 231 de bunuri culturale – tuburi de obuze și gloanțe transformate în vaze, râșnițe, scrumiere și multe alte obiecte din timpul războaielor mondiale. „ În momentul în care am aflat că sunt peste 200 de obiecte i-am propus să facem o expoziție legată de acest fenomen, Trench Art. Tocmai pentru a cinsti memoria înaintașilor noștri dar și pentru a face cunoscut acest fenomen   ” a declarat Alina Butnaru, muzeograf Muzeul „ Vasile Pârvan ” Bârlad.

Toate obiectele expuse la Muzeul Casa Mureșenilor au fost adunate de colecționarul Cristian Dumitru din România, Franța, Italia, Belgia și Germania, pe parcursul a 20 de ani. „ Tot mergând prin târguri, consignații am dat peste fel de fel de piese care aveau aceeași poveste. Vorbim despre obiecte militare sau resturi militare transformate în obiecte casnice. Dintr-o dată au început să-mi placă și să se adune încet, încet  ” a povestit colecționarul Cristian Dumitru.

Găzduită de Muzeul Casa Mureșenilor, expoziția va putea fi vizitată între 2 februarie și 2 iunie, de luni până sâmbătă, între orele 9-17. „ E important pentru noi ca muzeu, pentru noi ca societate să rememorăm aceste evenimente dramatice, tragice, dar care s-au terminat cu bine pentru România ” a completat Valer Rus, directorul  Muzeului  Casa Mureșenilor.

Biletul de intrare la această expoziție  costă 2 lei pentru copii, elevi și studenți, 3 lei pentru pensionari și 5 lei pentru adulți.

 

 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: