02
Joi, Mai

sursa foto: adevarul.ro

Eveniment

La finele anului trecut au fost publicate mai multe acte normative printre care se numără şi procedura de restituire a taxei de primă înmatriculare. Fac obiectul restituirii următoarele sume plătite la buget: 

a) taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările ulterioare; 

b) taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule;

c) taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule;

d) timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule;

e) dobânzile aferente sumelor de restituit.

Restituirea taxei se face în urma depunerii unei cereri de către contribuabilul interesat la organul fiscal la care este arondat. Formularul este reglementat de OMFP nr. 1762/2017, potrivit HotNews.ro. 

Cererea trebuie să fie însoţită de următoarele documente:

- dovada achitării taxei (chitanţa fiscală sau extrasul de cont, în original sau în copie)

- copii ale cărții de identitate şi certificatului de înmatriculare pentru respectivul autoturism, din care să rezulte calitatea de actual sau fost proprietar.

În cazul restituirii taxei de primă înmatriculare pentru achiziţiile finanţate prin contracte de leasing, dreptul la restituire îl are utilizatorul ce a achiziţionat autoturismul şi nu societatea de leasing ce a finanţat achiziţia.

Cererea de restituire a taxei se poate depune cel târziu până la data de 31 august 2018.

Termenul de soluţionare a cererii este de 45 de zile, de la depunerea documentaţiei corect întocmite. Termenul poate fi prelungit conform prevederilor Codului de procedură fiscală.

Contribuabilii au dreptul la dobândă pentru perioada dintre data perceperii taxei şi data restituirii. Procentul dobânzii este de 0,02% pe zi de întârziere, conform art. 174 din Codul de procedură fiscală.

Dobândă se acordă la solicitarea contribuabilului, prin completarea acestei mențiuni în formularul cererii depuse.
Restituirea se face într-un cont bancar, după ce se analizează dacă contribuabilul are şi alte datorii la buget.
În cazul în care există datorii la buget, acestea se compensează cu suma de restituit şi se achită eventuala diferenţă. 


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: