06
Lun, Mai

sursa foto: dcnews.ro

Eveniment

Preţurile la mâncare vor exploda, avertizează producătorii. Pâinea, laptele, carnea şi legumele vor costa mai mult din această toamnă, chiar şi cu 15%, din cauza supraacizei la carburanți. Preţurile ar urma să se schimbe la raft chiar din octombrie.

Laptele, produsele lactate şi carnea nu rezistă mai mult de două zile în raft. Trebuie livrate în cantităţi mici către magazine, iar asta înseamnă un cost mai mare pentru transport. 

"Se va aplica principiul dominoului. Scumpeşti combustibilul, scumpeşti şi serviciile, scumpeşti transportul mărfii. Trebuie să ne aşteptăm la scumpiri între 5 şi 15%. În special lapte consum, brânzica proaspătă. Acestea vor fi afectate ca impact", explică Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Lactate. 

Astfel, un kilogram de caşcaval pentru care acum plătim 30 de lei ar putea costa din toamnă cu aproape 5 lei mai mult. Smântâna proaspătă, care se vinde cu 12 lei pe kilogram, va costa 14 lei, iar preţul pentru un kilogram de telemea ar putea ajunge și la 20 de lei. 

Vom mânca o pâine mai scumpă cu 30 de bani, iar preparatele din carne vor deveni un lux pentru mulţi, avertizează producătorii. 

La mezeluri, de exemplu, preţurile vor creşte şi cu 10 lei. Cel mai ieftin sortiment de salam ar putea ajunge la 35 de lei pe kilogram. 

Scumpirile la raft se vor simţi încă din luna octombrie, ca urmare a supraimpozitării carburanţilor cu aproape 40 de bani pe litru, în două etape. Un şofer obişnuit va plăti cu 16 lei mai mult la fiecare alimentare, potrivit observator.tv.


România are nevoie de ONG-uri și presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul!
Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: